A Pénzügyminisztérium 2019-ben is meghirdette a Nyári diákmunka programot, amelynek keretében mintegy 30 ezer diák kaphat munkalehetőséget. Borsod megye 655 millió forinttal támogatja több mint 5 ezer tanuló nyári foglalkoztatását.

Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a 3,6 milliárd forintból induló programban az önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén működő vállalkozások is támogatást kaphatnak a 16-25 év közötti diákok foglalkoztatására. A program 2019. június 1-jétől 2019. augusztus 31.-ig tart.

A Pénzügyminisztérium koordinálása mellett az állami foglalkoztatási szervként eljáró megyei kormányhivatalok, valamint a járási hivatalok valósítják meg a programot. A hozzájárulások forrását a Nemzeti Foglalkoztatási Alap a foglalkoztatási alaprész 2019. évi központi kerete terhére biztosítja. Borsod-Abaúj-Zemplén megye részére összesen 655 millió forint a 2019. évi felhasználható keret nagysága, amely minimálisan 5100 diák nyári foglalkoztatását szükséges előkészíteni.

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket és legkésőbb a program befejezésekor még nem múltak el 25 évesek. A munkáltatónak a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százalékát térítik meg. Az önkormányzatok esetében százszázalékos a támogatás, amely legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra, amely a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg. Ebből kifolyólag a szakképzettek esetében 146 250 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezőket illetően pedig 111 750 forint lehet személyenként a havi juttatás összege.

A diákok június 3-ától már regisztrálhatják magukat az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál, valamint a cégek is itt jelezhetik munkaerőigényüket.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal; MTI)