A 27. héten a légköri allergének mennyisége alacsony volt. A pázsitfűfélék továbbra is virágoznak, azonban pollenjeinek légköri jelenléte már alacsony szintű. A többi nyári allergén, mint az útifű, a lórom és a libatopfélék szintén alacsony mennyiségben szórják virágporukat.
A kevésbé allergén növények közül egyedül a csalánfélék pollenkoncentrációja magas tartományban maradt. A légköri allergén gombák koncentrációja magas volt.

Az elkövetkező hetekben várhatóan megkezdi virágzását a parlagfű, ezért az erre allergiások kezdjék meg a parlagfű szezonra való felkészülést. Hasznos tanácsok allergiásoknak: Magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. Hazaérkezve mossák meg az arcukat, kezüket, mert a pollenek ráragadnak a bőrre, szemöldökre, szempillára. Javasolt az orrnyálkahártyáról is eltávolítani a polleneket. A napszemüveg, szemüveg viselése szeles időben megakadályozza a pollenek bejutását a kötőhártyára.Mossanak hajat - ami az egyik fő pollenraktár - naponta lefekvés előtt, hiszen a pollenszemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta. Minél gyakrabban és alaposabban porszívózzák a lakást, amilyen gyakran csak lehet nedves lemosást is alkalmazzanak. A cipőket naponta tisztítsák nedves ruhával, töröljék át. Naponta cseréljék és mossák ruháikat, mert a pollen könnyen rátapad. Gyakran cseréljék az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot. Kerüljék a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén. Pollenszezonban tehát – a szokástól eltérően – nem javasolt a szellőztetés, azt lehetőleg eső után tegyék meg. Magas pollenszórás idején ne nyissák ki a gépkocsik ablakát menet közben. Kerüljék a szabadtéri sportokat. Egyedül az úszás élvezhető korlátlanul a szénanátha aktív időszakában; mivel a víz feletti 15-20 cm-es levegőréteg pollent nem vagy csak igen csekély mértékben tartalmaz. Figyeljék a pollennaptárt, virágzás előtt időben kezdjék meg a terápiás megelőzést, melyhez szükséges kikérni kezelőorvosuk tanácsait. A parlagfű allergiás keresztreakciót ad az alábbi növényekre, ezért ha parlagfűre allergiás kerülje a dinnye, görögdinnye, uborka, cukkini, banán, gesztenye, paradicsom, kerti saláta fogyasztását.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály)