Afrikai sertéspestis vírusát mutatták ki 2016. december 26-án a kárpátaljai Nagyszőlősön elhullott vaddisznók tetemeiből. Az egyik nagyszőlősi szálloda gazdaságában elpusztult három vaddisznó teteméből vett mintákból a lembergi (Lviv) regionális állatorvosi laboratóriuma vizsgálta a fenti fertőzöttségre.

Ez az első eset, hogy afrikai sertéspestist regisztrálnak Kárpátalján. A szálloda gazdaságát 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyezték, az ott tartott négy vaddisznót és hat malacot megsemmisítették, és korábban elhullott állatok tetemeivel együtt elégették. A hatóságok szerint a fertőzés gócot lokalizálták, így az nem jelent további veszélyt. Egyúttal 20 kilométeres körzetben elrendelték az összes házi sertés állatorvosi vizsgálatát.

A szakemberek szerint valószínű, hogy az afrikai sertéspestis kórokozóját az Ukrajna különböző vidékeiről érkező szállodavendégek hurcolták be Nagyszőlősre.

Az afrikai sertéspesti vírusa 2012-ben jelent meg Ukrajnában, Zaporizzsja környékén. Eddig az ország 14 megyéjében regisztrálták a betegséget, idén júniusban az ukrán-magyar határtól 250 kilométerre fekvő Csernyivci megyében is kimutatták a veszélyes fertőzés kórokozóját.

A fenti eset is felhívja a figyelmet a turistaforgalomban illegálisan behozott nyers sertéshús és a nem hőkezelt sertéshús készítmények lehetséges fertőzést közvetítő szerepére, az ezzel járó állategészségügyi kockázatra.

(Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény-és Talajvédelmi Főosztály (Kép: illusztráció))