A nagy hideg nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe.

A kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem a lakásokban is, ha ott tartósan 14oC körüli a hőmérséklet. Kihűlésre hajlamosító körülmények: alkohol, nyugtató, altató fogyasztása. 1-2 fokos hőveszteség tünetei: remegés, reszketés, szapora pulzus, gyors légzés, magas vérnyomás. Gyermekek esetében túlzott nyugodtság és étvágytalanság tapasztalható. Nagyobb hőveszteség tünetei: erőtlenség, álmosság, zavart viselkedés, ingerlékenység, elmosódott beszéd, sápadtság, hideg bőr, lassú, akadozó légzés, alacsony vérnyomás, eszméletvesztés. FIGYELEM! A KIHŰLÉS EGYES JELEI ITTASSÁGNAK IS TŰNHETNEK, de természetesen mások a tennivalók a vészhelyzet elhárítása érdekében.

Megelőzés:

- Viseljünk meleg ruhákat, öltözzünk rétegesen, a több réteg ruha és a rétegek közötti levegő jobban védi a testet a lehűléstől.

- Mozogjunk, a mozgás pezsdíti a vérkeringést, és serkenti a szervezet hőtermelését.

- Együnk és igyunk gyakrabban – a gyakoribb étkezés javítja a szervezet energiaellátását, a gyakori, lehetőleg langyos vagy meleg ital pedig javítja a vérkeringést. Alkoholt semmiképpen ne fogyasszunk!

- Védjük fejünket a hidegtől – testünk melegének negyedrésze a fejünkön át távozik – vegyünk fel sapkát, sálat, ha szükséges, akár a lakásban is.

- Tartsuk melegen végtagjainkat is: kesztyű és akár több zokni viselése is indokolt lehet.

Elsősegély-nyújtás kihűlés esetén

- Kérjünk segítséget, hívjunk orvost.

- Fontos azonnal megkezdeni a test lassú, egyenletes és fokozatos felmelegítését. - A segítségre szoruló testét csavarjuk takarókba, meleg holmikba.

- Ha földön van, tegyük az ágyra.

- Ha vizes a ruhája, cseréljük szárazra.

- Ne engedjük a kihűlt embert nagyobb erőkifejtést igénylő mozgást végezni

- Langyos, édes folyadékot itassunk vele.

- Tilos a kihűlt ember testét dörzsölni vagy meleg vízbe mártani!

Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, csecsemők, kisgyermekek, tinédzserek, krónikus betegségben szenvedők, fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, szociálisan hátrányos helyzetűek, hajléktalanok. Kérjük a lakosságot, hogy kísérjék figyelemmel a környezetükben élő családok élet és lakáskörülményeit, kiemelten az elesett, egyedül élő idős emberekre. A veszély felismeréséhez érdemes megfigyelni: füstöl-e a kémény, nincs-e befagyva az ablak, van-e világítás, hideg-e a lakás? Milyen az Illető öltözködése (pl. lakásban is sapka, vastag felsőruházat)? A rendszeres megszokott helyeken megjelent-e (rég látták, ebédjéért ment-e, idősek napközi otthonába megjelent-e, boltban, kocsmában, misén látták-e)?

Szükség esetén éljenek jelzéssel az önkormányzatok, családsegítő szolgálatok, vagy a háziorvosi szolgálatok munkatársai felé.

(Népegészségügyi Főosztály (Fotó: illusztráció))