Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adataira alapozva, az Országos Környezetegészségügyi Intézet szakmai ajánlásait figyelembe véve 2013. 07. 24-én 00.00 órától 2013. 07. 26-án 24.00 óráig az egész országra kiterjedően II. fokú hőségriasztást rendelt el.

A hőségriasztás három fokozatban határozható meg, melyeknek megfelelően az országos tiszti főorvos elrendeli a riasztást.

Az első fokozatot a figyelmeztető jelzés, melyet a várható napi 25 Celsius fokos vagy azt meghaladó középhőmérséklet esetén adnak ki.

A második fokozatú készültségi jelzést akkor rendelik el, ha a hőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri (vagy meghaladja) a 25 Celsius fokot. Alternatív feltétel még, ha a várható napi középhőmérséklet legalább egy napra eléri a 27 Celsius fokot.

A harmadik fokozatot a riadójelzés. Ekkor a várható napi középhőmérséklet három egymást követő napon eléri a 27 Celsius fokot.

Hasznos tanácsok hőség idejére

A kiszáradás-veszély mindenkit érinthet, munkahelyen, otthon és akár nyaralás közben is, de a gyermekek és időskorúak fokozottan veszélyeztetettek. Néhány hasznos tanácsot adunk közre a hőség elleni védekezéshez.

Délelőtt tizenegy és délután négy óra között, ha teheti, mindenki kerülje a tűző napot, ilyenkor a szabadban fürdőzni sem ajánlott. Az idősebb emberek számára különösen fontos, hogy ne induljanak el bevásárolni vagy hosszabb gyalogos sétára a forró időszakban, tegyék ezt korán reggel, vagy késő délután. Ha azonban mégis elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet.

A felnőtt szervezetnek napi 2-3 liter folyadékra van szüksége, de melegben ennél jóval többet fogyasszunk. A legjobb, ha szobahőmérsékletű italt iszunk, mert a jéghideg és a forró italok is megterhelhetik a szervezetet. Ne fogyasszon alkoholos, magas cukortartalmú és koffein tartalmú italokat!

A fizikai munkát végzőknek ilyen hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók elegendő hűtött folyadékot, valamint igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16 Celsius hőmérsékletű ivóvizet, vagy azonos hőmérsékletű italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak.

A közlekedőknek is a nap okozza a legtöbb problémát. A felforrósodott autókat szellőztessük ki indulás előtt, a gyermekeket, valamint az állatokat ne hagyjuk a parkoló autóban.

Napközben tartsa az nyílászárókat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt, árnyékoló eszközt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használjon elektromos készülékeket. Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. A légkondicionálót rendszeresen karban kell tartani és tisztítani, hogy megelőzzük az egészségi kockázatokat. A ventillátort csak rövid ideig szabad használni, mivel kiszárítja a szervezetet.

Ellenőrizze testhőmérsékletét! Fontos tudni, ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre.

Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt. A lázas betegekre különösen oda kell figyelni!

Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten. Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra! Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed.

Összegzésképpen elmondható, a túlzott meleg, a nagy hőség odahaza, a munkahelyen, utazás közben, de még a strandon is sok-sok veszélyt rejt magában. Ezért komolyan kell venni a hőségriasztásokat, megszívlelni az országos tiszti főorvos ajánlásait, hogy kellemesen teljenek a forró nyári napok.

A készültség időtartamának meghosszabbítása, vagy fokozatemelés esetén a megyei tiszti főorvos újabb tájékoztatást küld. Ennek hiányában a riasztás 2013.07.26-án 24.00 órakor automatikusan érvényét veszti.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal)