Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal

Demeter Ervin

kormánymegbízott

Vezető hírek

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, 2016. július 22. 8:39

Mádi Rabbiház

Átadták a megújult Mádi Rabbiházat csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nagyközségben. Az épület a Csodarabbik útja elnevezésű észak-magyarországi zsidó zarándokút kezdő és befejező állomása.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, 2016. július 21. 8:20

2016. 28. heti pollenjelentés

A 28. héten a levegő pollenterheltsége továbbra is alacsony maradt.


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, 2016. július 20. 9:28

Étkezési tanácsok nyáron

A forró nyári napokon mindenki tapasztalta már, hogy csökkent az étvágya, nem esett jól a zsíros-nehéz ételek fogyasztása.
A nagy melegben szervezetünk energia igénye akár 15%-al is csökkenhet, fokozódik a hőháztartás-szabályozás miatt a bőrünkön, verejtékmirigyeinken és a nyálkahártyáinkon keresztül történő párologtatás.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, 2016. július 19. 8:42

Pályázati felhívás módosítása

Módosítás történt a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Erdősítés támogatása” című (VP5-8.1.1-16 kódszámú) felhívás dokumentációjában.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, 2016. július 18. 14:48

Szúnyogok által terjesztett betegségek

A szúnyogfélék az egész világon előfordulnak. Kedvelik a meleget és a nedves környezetet; a fajok sokrétűsége ezért a trópusokon a leggazdagabb. A hazánkban élő csípőszúnyogok közül az ember nyugalmát zavaró gyötrő-, házi- és mocsári szúnyog fordul elő legnagyobb számban maláriaszúnyogok mellett. A szúnyogok nyálmirigye véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmaz. A nyál hatására a csípés helyén bőrelváltozás (kiütés, gyulladás) észlelhető. A testidegen fehérjékkel szemben, általában az ismételt csípések hatására, allergiás reakciók is előfordulhatnak. A viszketést követő vakarózás felsebzi a bőrt és ennek hatására másodlagos, esetleg elgennyedő fertőzés keletkezhet. Egyes fertőző betegségeket terjesztő és a kórokozóval szoros kapcsolatban álló vérszívó ízeltlábúak közül a különböző szúnyogfajok jelentősége régóta ismert.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, 2016. július 18. 11:35

Állatvédelem a nyári kánikulában

A nyári kánikula nem csak az embereket, hanem az állatokat is megviseli.
Nagy melegben háziállatainkra is fokozottan kell figyelnünk. Alapszabályként óvjuk őket a tűző naptól és folyamatosan biztosítsunk számukra elegendő friss ivóvizet!