A Belügyminisztérium támogatásával megvalósított magas hozzáadott értékű Startmunka Mintaprogram keretében elkészült zöldség-, gyümölcsszárító üzemet, valamint fűszerpaprika malmot adtak át szerdán, Kaszaperen, míg Vésztőn a sajtmanufaktúra tejfeldolgozó üzeménél vágták át – dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár jelenlétében – ünnepélyes keretek között a szalagot. Előbbi település a beruházás megvalósításához 103 millió 623 ezer 673 forint vissza nem térítendő támogatást nyert, míg Vésztőre 108 millió 357 ezer 367 forint pályázati forrás érkezett.

A délelőtt megrendezett dél-békési rendezvényen részt vett Simonka György országgyűlési képviselő, míg dél után Vésztőn köszöntő beszédet mondott dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője is.

- Az önkormányzat 2017-ben több mint 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a zöldség-, gyümölcsszárító üzem építésére, gépek beszerzésére. Mondanom se kell, hogy egy 2 ezer lelkes település életében ez mekkora jelentőséggel bír – hangsúlyozta köszöntőjében, s egyúttal köszönte meg a Belügyminisztérium támogatását Kun László Kaszaper polgármestere.

- Ez a beruházás növeli a település infastruktúrális értékét, emeli a mezőgazdasági termékek feldolgozottságát, ugyanakkor mértéket, célt és egyúttal irányt kell mutasson a térség számára is – emelte ki köszöntő beszédében dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár beszédében kifejtette, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az új típusú közfoglalkoztatási programokban elért eredmények fenntartása, a rászoruló hátrányos helyzetű, a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni nem képes álláskeresők értékteremtő foglalkoztatása iránt. De ugyanakkor azt is nyomatékosította: a közfoglalkoztatás csak átmeneti foglalkoztatási forma, és a két évvel ezelőtti havi átlag 223 ezer 470 közfoglalkoztatottal szemben idén márciusban már csak 138 ezer 700 közfoglalkoztatottat tartottak nyilván.

Vésztőn a Kóti út 10. szám alatti, tíz esztendeje használaton kívüli iskolaépületben alakított ki – az elnyert mintegy 108 millió forint felhasználásával – tejfeldolgozó üzemet az önkormányzat. A beruházás keretében hűtőkamrát, érlelő helyiséget, sózót-szikkasztót, segédanyag raktárt, csomagolót, árukiadó helyiséget alakítottak ki, de a gyártáshoz szükséges nagy értékű tárgyi eszközöket is megvásárolták.

- Két esztendővel ezelőtt a település közel hétezer fős lakosságából 620 közfoglalkoztatottnak adott munkát az önkormányzat, ez azt jelentette, hogy az aktív korúak 15 százaléka közfoglalkoztatott volt. Mára ez 350 személyre csökkent. Vésztő tavaly sikeresen pályázott a járási startmunka mintaprogram magas hozzáadott értékű programelemének támogatására a Belügyminisztériumhoz. Köszönhetően az elkészült beruházásnak, az önkormányzat által alapított gazdasági társaság üzemi körülmények között állíthat elő juhsajtot, túrót és joghurtot, de a környező gazdálkodók tehéntejéből is különböző termékeket – emelte ki Molnár Sándor, Vésztő város polgármestere.

A polgármester szavaiból az is kiderült, hogy az önkormányzat e célra, egy száz százalékban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságot alapított. Ebben is volt már tapasztalatuk, hiszen Vésztőn ez már az ötödik önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság.

- Sikertörténet a közmunkaprogram Vésztőn, hiszen a programban részt vevők értéket teremtenek, a település vezetése egymásra építi a különböző elemeket – gratulált a település vezetésének, s ismerte el a fáradozásukat dr. Kovács József országgyűlési képviselő.

- A Békés Megyei Kormányhivatal zászlójára tűzte a foglalkoztatás javítását, a szakképzési munkacsoport megalakítása is ezt a célt szolgálta. Értékteremtő beruházás a mai, hiszen régi mondás, hogy bőrbe kötve érdemes eladni a terményt – hangsúlyozta dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

- Az ország gazdasági helyzetének javulásával a párhuzamosan a hazai foglalkoztatási helyzet is javulásnak indult. Jelenleg ugyanis már a foglalkoztatottak csak mintegy 3,6 százaléka közfoglalkoztatott, és ezen belül is a 84 százalékuk hátrányos helyzetű járásban él. Ötvennyolc százalékuk pedig legfeljebb nyolc általános iskolai osztály végzettséggel rendelkezik – hangsúlyozta dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár.

Mint megtudtuk: az átadott létesítményben a próbaüzem már megtörtént, a szükséges hatósági engedélyek beszerzését követően, vélhetően már június elejétől öt személy áll munkába az egy műszakban 600 liter tejből megközelítőleg 60 kilogramm sajt előállítására képes üzemben. A vésztői önkormányzat a Startmunka Mintaprogram mezőgazdasági eleme keretében már több mint 250 fejős anyabirkával rendelkezik, elsősorban ezek tejét szeretnék feldolgozni.

(Békés Megyei Kormányhivatal)