Tulajdonképpen előre menekült a Békés Megyei Kormányhivatal azzal, hogy a vaddisznó társas vadászat járványügyi szabályozásával kapcsolatosan hirdetett ingyenes járványvédelmi vadászképzést és vizsgát a megye hivatásos vadászai és sportvadászai számára. Az előadások keretében elhangzott: a megye házi sertés állománya jelenleg mentes a kórokozótól, az afrikai sertéspestis vírus emberre nem veszélyes. De a kórokozó rendkívül ellenálló, specifikus védekezési módszer, vakcina ellene nincs, a betegséggel kapcsolatosan a legfontosabb a megelőzés, melynek egyetlen módja a behurcolás megakadályozása.

- Nagy öröm számunkra, hogy zöldbe borult a kormányhivatal nagyterme, hiszen ez is tükrözi, mindannyian felelősséggel érezzük a téma súlyát. A kormányhivatal nevében köszönetet kell mondanunk önöknek azért a munkáért, amit terepen végeznek, hiszen nagyban segítik a kormányhivatal munkáját, növelik a hatóság reagáló képességét. Természetvédelmi, környezetvédelmi és vadgazdálkodási szempontból egyaránt fontos a munkájuk. A mai rendezvényt az afrikai sertéspestis megjelenése hívta életre. Szerencsére a megyében még nem jelent meg a betegség, és elsődleges cél, hogy megelőzzük a járványt – hangsúlyozta köszöntő beszédében dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete, a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy Damoklész-kardjaként lebeg a fejünk felett az afrikai sertéspestis fertőzés veszélye.

- Köszönettel tartozunk a kormányhivatalnak, amiért megszervezte és ingyenessé tette a mai képzést. Békés megyében az elmúlt években valamelyest növekedett a vaddisznó törzsállomány. A román államhatár közelsége miatt fokozottan körültekintőek kell legyünk az afrikai sertéspestis ügyében – nyomatékosította Hrabovszki János.

Azt már dr. Bakos Pál, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezetője mondta el, hogy az országos főállatorvos a fertőzött területektől való távolság alapján – mérlegelve a járványügyi rizikófaktort – alacsony, közepes és magas kockázatú területekre osztotta az országot. Békés megye vadászterületeinek 10 százaléka jelenleg alacsony, míg 90 százaléka közepes besorolásúnak minősül. Ugyancsak a főállatorvosi rendelet szabályozza azt is, hogy a magas kockázatú területeken a „… vaddisznó társas vadászat vezetésével a vadászatra jogosult csak olyan személyt bízhat meg, aki részt vett az állategészségügyi szolgálat által szervezett afrikai sertéspestissel kapcsolatos képzésen, ott sikeres vizsgát tett.” Ezért is volt hiánypótló jellegű a kormányhivatal által szervezett, telt házas járványvédelmi vadászképzés és vizsga.

Dr. Bakos Pál azt is elmondta, hogy október 30-án, illetve november 2-án a Partiumban lévő, közigazgatásilag Érsemjénhez tartozó Érselénden (Silindru) több házi sertés állományban is afrikai sertéspestis betegséget állapítottak meg. Az államhatár közvetlen szomszédságában elterülő településen kimutatott sertéspestis miatt kialakított, 3 kilométer sugarú védőkörzet egy része Magyarországra, a Hajdú-Bihar megyei Bagamér község Oncsa településrészére esik. Keleti szomszédainknál eddig 380 ezer házi sertést kellett elpusztítani, megsemmisíteni az afrikai sertéspestis miatt.

Dr. Gubuznai Tibor hatósági állatorvos színes előadásában az afrikai sertéspestis járványtanát, kórfejlődését, tüneteit ismertette. Szavaiból kiderült, hogy a betegséget először 1921-ben írták le Kenyában, ahonnan azóta többször is behurcolták Európába: Spanyolországba, Portugáliába, Olaszországba, Franciaországba. 2007-ben Afrikából Grúziába is eljutott a fertőzés, ahonnan Ukrajnába, Fehéroroszországba, a balti államokba, Lengyelországba és Romániába terjedt tovább a betegség.

Ahogy dr. Gubuznai Tibor, úgy Sztankovánszkiné dr. Barta Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály vezetője is az emberi tényező szerepét nyomatékosította a kór terjesztésével összefüggésben.

(Békés Megyei Kormányhivatal)