Az utóbbi időszakban több Békés megyei településről is jelentették, hogy magukat nyílászáró-felújítónak kiadó csalók esetenként akár több tízezer forinttal is megkárosítanak főleg idős embereket.

A kormányhivatal információi szerint a csalók esetenként a katasztrófavédelmi igazgatóságra is hivatkozva a lakás ablakainak korszerűsítését ajánlják fel a tulajdonosoknak.

A módszer a régi: a trükkös ,,szakemberek” egy feltehetően lézeres eszköz segítségével több nyílászárót is megvizsgálnak a lakásban, majd az elbizonytalanodott tulajdonossal egy vállalkozási szerződést íratnak alá. A szerződés szerint a cég egy éven belül vállalja a vasalatok javítását, beállítását és a tokok tömítését több tízezer, de akár százezer forintot meghaladó összegért is a mintegy 50-70 négyzetméteres lakásban.

A lakásban elvégzett felmérésért a cég képviselője már a helyszínen 10 ezer, de akár 70 ezer forintot is elkér. Ezt az összeget mindvégig előlegként emlegeti, de a vállalkozási szerződésre és a számlára már „felmérési díj”-at ír, amely az apró betűs rész szerint a szerződés megszüntetése (elállás) esetén „nem jár vissza”.

Legyenek körültekintőek!

A Békés Megyei Kormányhivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy önmagában a direkt marketing, vagy akár a nyílászárók korszerűsítésének megrendelése nem jogsértő, azonban a házaló vállalkozások egyike sem jogszabályi előírás, hatósági döntés, vagy képviselet alapján folytatja tevékenységét. Ezen vállalkozások beengedése a lakásokba nem kötelező, sőt a Békés Megyei Kormányhivatal mindenkit óvatosságra int, a kéretlenül jelentkező vállalkozások befogadását senkinek nem ajánlja.

Fontos, hogy bármilyen – gyanús, bizonytalannak tűnő – szerződés megkötése előtt kérjék ki akár a családtagok, akár a fogyasztóvédelmi hatóság véleményét, tanácsát, mielőtt meggondolatlanul több tízezer forintot fizetnének ki szükségtelen termékekért, vagy szolgáltatásokért.

(Békés Megyei Kormányhivatal)