A Nemzetgazdasági Minisztérium 2018. évre vonatkozóan is meghirdette a „Munkásszállások kialakítása” központi munkaerőpiaci programot a 23/2017. (II.3) Korm. rendelet alapján.

A program keretében önkormányzatok vagy azok társaulai számára nyújtható támogatás munkásszállás építéséhez, illetve munkásszállás céljából igénybe vehető ingatlan felújításához. A program megvalósítására rendelkezésre álló forrás összege 5 milliárd Forint. A kérelmek 2018. március 31. napjáig nyújthatóak be a helyi önkormányzat vagy önkormányzati társulás székhelye szerinti állami szervként eljáró fővárosi vagy megyei kormányhivatalhoz. A támogatásról Varga Mihály a Nemzetgazdasági Minisztériumot vezető miniszter úr dönt. A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóközleménye, a program útmutató, valamint mellékletei az alábbi linken érhetőek el:

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/munkaeropiaci-es-kepzesi-allamtitkarsag/hirek/ujra-lehet-palyazni-munkasszallok-epitesere

A döntéshozó, döntés előkészítő személyeket itt találja.

Száz férőhelyes munkásszállás épül Orosháza-Gyopárosfürdőn

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. szeptember 30-ig pályázatot hirdetett munkásszállások kialakítására helyi önkormányzatok, valamint önkormányzati társulások számára. Békés megyében 1 támogatás iránti kérelem érkezett a felhívásra. A döntéshozatali hatáskörrel felruházott nemzetgazdasági miniszter a 2017. november 21. napon meghozott döntésével 274 267 840 Forint összegű vissza nem térítendő támogatást ítélt meg Orosháza Város Önkormányzata részére új munkásszállás megépítéséhez. A beruházás megvalósulásával Orosháza-Gyopárosfürdőn 100 férőhelyes munkásszállás épül.

A foglalkoztatási programok között a munkaerő mobilitását segítő fontos eszköz a munkásszállás támogatása, mivel a térségben több meghatározó munkáltató is munkaerőhiánnyal küzd, így az 50 kilométeres körzeten kívülről érkező munkavállalók elhelyezésére szolgál majd az épület.

A támogatási szerződést 2017. december 21-én írták alá a felek, vagyis a Békés Megyei Kormányhivatal és Orosháza Város Önkormányzata. A beruházás 2018 márciusában indulhat, annak befejezésére a támogatottnak a beruházás megkezdését követően 2 éve van. A 10 éves fenntartási kötelezettség mellett feltétel, hogy legalább 5 fő álláskereső személy foglalkoztatása is megvalósuljon a munkásszállás működtetése során.

Jobbról a munkásszállás építésére kijelölt terület

(Békés Megyei Kormányhivatal)