Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, dr. Kovács József országgyűlési képviselő, dr. Görgényi Ernő Gyula város polgármestere és Takács Árpád kormánymegbízott társaságában ünnepélyes keretek között helyezte el a 254 millió forintból megújuló Szent Miklós Park alapkövét kedden, Gyulán. A Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára történelmi városnak, egyben a megújulás városának nevezte Gyulát és beszédében úgy fogalmazott, hogy a jövőben is nagy szerep hárul a településre, amely a trianoni Magyarország keleti kapuja, de a történelmi Magyarország közepén fekszik.

Gyula városa a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) „Gyógyhelyek komplex turisztikai célú fejlesztése” tárgyú felhívásán a „Gasztroélmények fejlesztése Gyulán” elnevezésű pályázatával mintegy 1 milliárd forint támogatást nyert. E pályázat keretében valósítják meg a Szent Miklós Park rehabilitációját.

Ünnepi beszédet Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára és dr. Kovács József országgyűlési képviselő mondott. A rendezvényen részt vett dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos is.

„Magyarország Kormánya és az Európai Unió támogatásának köszönhetően jelentős lépéssel folytatódik a gyulai gazdaság és a gyulai turizmus fejlesztése… Ezúttal a város egyik történeti jelentőségű parkja újul meg, amelyre az Európai Unió és Magyarország Kormánya által biztosított támogatásból 213,5 millió forint jut, amelyhez önkormányzatunk 39,5 millió forint önerőt társít. A hosszú távon egymásra épülő fejlesztésekben gondolkodó tervezésnek köszönhetően most egy olyan terület rekonstrukciója indul el, amely összeköti az elmúlt években már megújult történelmi belvárost az ugyancsak elmúlt esztendőkben felújított Almásy-kastély parkjával. A Szent Miklós Park is a kastélypark része volt egykoron… Az egyetemes és magyar kultúra Gyulához kötődő kitűnő alkotói, így Dürer Albert, Munkácsy Mihály, Bartók Béla és Ady Endre szobrainak is méltó tereket alakítunk ki.” – mondott köszönetet a kormány folyamatos támogató hozzáállásáért is beszédében dr. Görgényi Ernő. – Amellett, hogy mind a gyulai polgároknak, mind vendégeinknek élhetőbb, szebb környezetet biztosítunk, egyben műemléki jelentőségű fejlesztést hajtunk végre, hiszen e történeti park térfalait védett műemléki épületek, helyi védelem alatt álló épületek és védett utcaképet alkotó épületek határolják. Egykoron ezen a területen vonultak át a kastély és a vár közötti térre a ’48-as honvédtisztek százai, közöttük több, később Aradon vértanúhalált halt hős főtiszt és tábornok, hogy letegyék a fegyvert a levert, de mégis dicsőséges szabadságharcunk végén. Külön megtisztelő, hogy Magyarország Kormánya részéről államtitkár úr személyében Tuzson János honvéd őrnagy, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősének, az utókor hálás emlékezetére méltán érdemes nyergestetői csata parancsnokának leszármazottját köszönthetjük, és vele együtt indíthatjuk el azt a beruházást, amely méltó rehabilitációt valósít meg e történelmi jelentőségű területen – nyomatékosította Gyula város polgármestere.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő beszédében a kormány támogatásáért mondott köszönetet és a gyulai városvezetés bölcsességét méltatta, amiért a Szent Miklós park rehabilitációjáról döntöttek.

- Tudjuk, érezzük, hogy Gyula a 800 éves múltjával történelmi város, de egyben a megújulás városa is, amely minden korban képes volt regionális szerepe megőrzésére és a megújulásra egyaránt. A jövőben is nagy szerep hárul Gyulára, amely a trianoni Magyarország keleti kapuja, de a magyarlakta területek középpontjában fekszik. Mert Magyarországnak egyértelmű célja, hogy az elkövetkezendő időszakban is Európa egyik legélhetőbb, legbiztonságosabb országa legyen – hangsúlyozta ünnepi beszédében Tuzson Bence. A Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára azt is kifejtette, hogy a kormányzat jelentős lépéseket tett a termékenységi ráta növeléséért és a gazdaság fejlesztéséért egyaránt, de még mindig akad tennivaló bőven e téren.

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” – idézte Kodály Zoltán örökbecsű gondolatait az államtitkár, aki úgy fogalmazott, hogy a gyulai Almásy-kastélynak lelke van: a múltban létesült, de a jelennek és a jövőnek is üzenetet közvetít. – Élő épületté kell tenni és nem csak megcsodálni, de érezni a lelkét, olyan tartalommal kell megtölteni az ilyen épületeket, hogy ne a múlt poros leheletét árasszák, hanem a jövő üzenetét hordozzák – tette hozzá Tuzson Bence.

(Békés Megyei Kormányhivatal)