A Békés Megyei Kormányhivatal a Békés Megyei Építész Kamarával, a Békés Megyei Mérnöki Kamarával, valamint a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve rendezett az építésügyi hatósági engedélyezési eljárások, illetve az építésfelügyeleti hatósági ellenőrzések során tapasztalt hiányosságok témakörét taglaló szakmai képzést. A kormányhivatal Derkovits sori földszinti nagytermében megrendezett képzés nyitányaként adták át a Békés Megyei Építész Kamara 2018-as építészeti életmű díját, az idei kitüntetett Kmetykó János építész.

– Történelmi pillanat a mai, hiszen ilyenre, hogy három kamara és a kormányhivatal közösen szervezzen rendezvényt, megyénkben még nem volt példa. Az építésügy igen szerteágazó, bonyolult munkafolyamatok összessége; olyan tudomány, amely nem csak az épített környezet, az általa létrejövő életminőség, hanem a munkahelyteremtés, gazdaságélénkítés és vidékfejlesztés, illetve a vidék népességmegtartó képessége szempontjából is kiemelt fontosságú. Az építésügy kapcsán ma már a környezettudatos gondolkodást és a fenntartható fejlődést is elsődleges helyen kell említenünk – hangsúlyozta a szakmai napot megnyitó köszöntő beszédében Takács Árpád.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott azt is kiemelte, miszerint az építőipar, összetettségéből adódóan kitörési pontot jelenthet a hátrányos helyzetű települések számára is, hiszen egy-egy beruházás megvalósulása újabb fejlesztéseket generál.

Örömét fejezte ki, és a rendezvény hasznosságát, szükségességét hangsúlyozta köszöntő beszédében Fajzi Tamás, a Békés Megyei Építész Kamara elnöke is.

– Ma Magyarországon mintegy 93 ezer építőipari vállalkozást tartanak nyilván. Békés megyében mintegy 2 ezer 700 építőipari vállalkozás tevékenykedik. Az építőipar országosan 300 ezer embert foglakoztat. Az ágazatban tavaly több mint 12 százalékos átlagos bérnövekedés történt – hangsúlyozta az építőipar helyzetét ismertetve beszédében dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A Békés megyei Kormányhivatallal megkötött együttműködési megállapodás fontosságát, annak intenzitását húzta alá beszédében Buzás Zoltán, a Békés Megyei Mérnök Kamara elnöke.

Közéleti személyiségekből és neves építészekből álló öttagú zsűri döntött idén is a Békés Megyei Építészeti Életmű Díj odaítéléséről. A Békés Megyei Építész Kamara 2014 óta, immáron ötödik alkalommal ítélte oda az életműdíjat.

– Sokoldalú személyiség, 58 éve dolgozik az építőiparban és holnap ünnepli a 73. születésnapját. Jelenleg Mezőberény főépítésze, Békéscsaba és Gyomaendrőd főépítészi teendőit is ellátta. Közéleti tevékenysége igen gazdag, 45 esztendeje tevékenykedik az Építéstudományi Egyesületben. A Békés Megyei Építész Kamara elnöki tisztét 12 éven keresztül látta el, jelenleg alelnök. A Magyar Építész Kamara Felügyelő Bizottságának 8 évig volt tag… Hosszú lenne felsorolni építészeti, tervezői tevékenységének eredményeit, de a lőkösházi Bréda-kastély, illetve a békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola rekonstrukciója mindenképpen említést érdemel… Munkásságát ÉTE érdeméremmel, Alpár Ignác és Podmaniczky díjjal is elismerték, a Békés Megyei Építész Kamara Alkotói Díját kétszer nyerte el – sorolta Kmetykó János építész laudációjában Fajzi Tamás.


A Békés Megyei Építészeti Életmű Díj átadását követően Takács Árpád kormánymegbízott – a Békés Megyei Kormányhivatallal történő kiemelkedő együttműködés elismerésül – díszoklevelet adott át Fajzi Tamásnak, a Békés Megyei Építész Kamara, dr. Orosz Tivadarnak, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Buzás Zoltánnak, a Békés Megyei Mérnöki Kamara elnökének.

A szakmai képzésen Makkai Nóra, a Gyulai Járási Hivatal Építésügyi Osztály építésügyi szakügyintézője „Építési engedélyezési eljárások lefolytatása és egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentése során tapasztalt hiányosságok” címmel, Krivjanszki János, a Szarvasi Járási Hivatal Építésügyi Osztálya vezetője pedig „A tervdokumentáció hiányosságainak következményei a kivitelezésre” címmel tartott előadást.

Dr. Tari Béla, a Békéscsabai Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály hatósági szakügyintézője a „Kivitelezési szerződés, felelősségbiztosítás” témakörben, Bődi János, Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke az építőipari vállalkozások etikai kódexéről, az építési szerződésmintákról, míg Petróczki Zsuzsanna, a Gyulai Járási Hivatal Építésügyi Osztálya építésfelügyeleti hatósági szakügyintézője a kivitelezési tevékenység ellenőrzése során tapasztalt hiányosságokról ejtett szót.

Bódi Csaba tűzoltó alezredes, a Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség katasztrófavédelmi hatósági osztálya vezetője „A tűzvédelmi feltételek teljesítése a kivitelezés során” címmel tartott előadást.

(Békés Megyei Kormányhivatal)