Az ígéretek megvalósulásának napja a mai, hiszen mától teljessé vált a mezőhegyesi Kantár épületben elérhető integrált hatósági és agrárigazgatási szolgáltatások sora – hangsúlyozta Takács Árpád. A kormánymegbízott hozzátette: a város és a térség védelme egyaránt tovább erősödött, ami a Mezőhegyesi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek és vezetőjének, Rajos István alpolgármesternek köszönhető.

Másfél hónapja nyitotta meg kapuit az ország első integrált hatósági és agrárigazgatási központja a műemléki oltalom alatt álló Kantár épületben. Az ingatlanban négy munkaállomásos kormányablak, földhivatali ügyfélszolgálat, az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály ügyfélszolgálata, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kapott helyet. Az integrált agrárigazgatási központ egyik fő feladata, hogy közelebb vigye a szolgáltató hatóságot, valamint magát az ügyintézést az agráriumban élőkhöz.

Mától az Orosházi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály hatósági állatorvosa is a gazdák rendelkezésére áll Mezőhegyesen. A hatósági állatorvos hétfőtől péntekig 10.00-12.00 óra között fogadja az ügyfeleket. Ugyancsak június 3-ától az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály 3 kérelemkezelési szakreferense és 2 ellenőre is megkezdte a munkát a Kantár épületben. A vadászati hatósági feladatok körében május 27-én, Mezőhegyen már trófeabírálatot is végeztek a Békéscsabai Járási Hivatal Agrárügyi Főosztályának munkatársai, és a nagyvad azonosítók kiadása is biztosított – mondta Takács Árpád. A kormánymegbízott hozzátette: szervesen kapcsolódik ehhez, hogy a mezőhegyesi falugazdász körzetközpont dolgozói már április 8-ától 18 település több mint 5 és fél ezer gazdálkodójának segítenek az ügyintézésben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának köszönhetően – közölte.

Az épület legfontosabb feladata a gazdatársadalom kiszolgálása, amelynek érdekében a kormányhivatallal együttműködve mindent megtesz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – nyomatékosította dr. Kulcsár László. A NAK Békés megyei elnöke hangsúlyozta: tavaly mintegy 1 600 hektáron megközelítőleg 100 ezer tonna dinnye termett a térségben. Békés megyében idén több mint 439 ezer hektárra adtak be egységes kérelmet a gazdálkodók, ebből majdnem 162 ezer hektárt a falugazdász hálózaton keresztül – közölte.

A Magyar Kormánynak köszönhetően Mezőhegyes újfent központi szerepet kapott. Óriási segítség a városiaknak és a környéken élőknek, hogy tulajdonképpen minden hivatali ügyüket egy helyen tudják intézni – mondta Rajos István, Mezőhegyes alpolgármestere, kifejezve köszönetét a kormányhivatal vezetésének.

Ígéretünkhöz híven közelebb hoztuk a közigazgatást az itteni emberekhez, s ezáltal az abba vetett hitüket is erősítettük – nyomatékosította Béni Attila, a Mezőkovácsházai Járási Hivatal vezetője.

A mezőhegyesi és környékbeli gazdálkodók a közvetlen hozzájárulásokkal, a vidékfejlesztési és a nemzeti támogatások igénylésével, a beadott kérelmek ügyintézésével, valamint a kifizetésekkel kapcsolatban kereshetik az agrárigazgatási központban dolgozókat. Kollégáink hétfőtől csütörtökig 7.30 és 16.30 között, pénteken pedig 7.30 és 14 óra között segítik a gazdák ügyintézését – hívta fel a figyelmet Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője.

(Békés Megyei Kormányhivatal)