Méltó megnyitó ünnepség keretein belül hivatalosan is megnyílt az A-B EXPO Kiállítási és Rendezvényközpont. A közös EXPO közös piaci lehetőségeket, a gazdaság és kereskedelem élénkítését jelentheti Arad és Békés megyékben.

Békés megye korábbi vezetése együttműködve a Békés Megyei Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Közalapítvánnyal, a Békés Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamarával valamint az Aradi Kereskedelmi, Ipari- és Agrárkamarával, a 2007-től 2013-ig terjedő időszakra vonatkozó Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program Európai Regionális Fejlesztési Alapjához kiállítási és rendezvényközpont létrehozására sikeres pályázatot nyújtott be. A „Közös EXPO, közös PIAC – Gazdasági és kereskedelemélénkítés Arad és Békés megyékben” című HURO/0802/023_AF számú projekt Békés megyei részeként a békéscsabai repülőtér közelében új multifunkcionális kiállítási csarnok épült, míg Aradon az Aradi Kereskedelmi, Ipari és Agrárkamara meglévő kiállítási kapacitását konferencia központtal bővítette.
A Békés megyei épület P+1 kialakítású, földszintjén egy 1291 m2-es kiállítási csarnok és a hozzá tartozó kiszolgáló egységek találhatók, míg az emeleten 3 iroda, egy 120 fő befogadására alkalmas tárgyaló és a kapcsolódó infrastruktúra szolgálja a nagyközönség és az üzletemberek igényeit. A projekt teljes bekerülési költsége több mint 4 millió euró volt, amelyből a projekt Békés megyei része kettő és fél millió euró támogatást kapott. 
Az elkészült csarnok avatására ünnepélyes keretek között került sor szeptember 28-án, 10 órától a helyszínen. Számos megyei vállalkozás is jelen volt ezen a napon, hiszen a megnyitóval karöltve egy vállalkozásfejlesztési börzének is otthont adott az épület.
Erdős Norbert kormánymegbízott a következő szavakkal indította útjára a csarnokot: Egy mondás szerint “Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást.” Mi nem kifogásokat kerestünk, hanem módot találtunk a megvalósításra. Kormánymegbízottként, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetőjeként, a térségben működő üzleti vállalkozások, az itt élő polgárok életszínvonalának emelése és Békés megye gazdasági élete fellendítése érdekében örömmel tölt el, hogy közös munkánk sikerrel zárult, az A-B EXPO épülete megvalósult és azt a mai napon ünnepélyes keretek között adhatjuk át az érdekelteknek. – mondta a kormánymegbízott. Erdős Norbert elmondta, hogy az EXPO kimondott célja az is, hogy a projekt aradi infrastrukturális fejlesztésével karöltve biztosított üzleti tér segítségével a potenciális üzleti partnerek közös projektek generáljanak a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, illetve hatékonyan mutassák be a vállalkozások kínálatát és keresletét a határ mindkét oldalán. „Nem titkolt szándékunk, hogy az A-B EXPO épületegyüttese idő jártával Békéscsabát és térségét egyfajta gazdasági központtá tegye.” – mondta a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője.

 

A Békés Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője, Gara Ágnes is köszöntötte a megjelenteket, és elmondta: „A szükséges modern infrastruktúrával rendelkező békéscsabai EXPO kiállítási csarnokban olyan tematikus kiállításokat és rendezvényeket fogunk szervezni, amelyek hozzájárulnak a térség gazdasági stratégiai célkitűzéseinek, fejlesztési elképzeléseinek megvalósulásához. Mindezek részeként tervezzük a határon túli elképzelések és célok bemutatását is, ami a komparatív előnyök jobb kihasználását szolgálva ösztönözően fog hatni a térség kis- és középvállalkozásainak támogatása és határon túli promóciója terén.”
Az ünnepi avatáson köszöntő beszédet mondott a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány képviseletében Siófoki Attila projekt menedzser,  Hódsági Tamás, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Nicolae Groşan, a Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad képviseletében.
A megnyitó alkalmából szervezett vállalkozásfejlesztési börzén közel 40 békés megyei illetve román cég mutatta be szolgáltatásait és termékeit a közönségnek. A börze méltó indításává vált a kiállítási- és rendezvényközpont épületének, hiszen a távlati célokat szolgálva kiemelkedően fontos szerepet szánnak a működtetők a helyi vállalkozásokat népszerűsítő, élénkítő programoknak. Az A-B EXPO-t működtető Békés Megyei Intézményfenntartó Központ olyan programokat, szolgáltatásokat és rendezvényeket szándékozik az új csarnokban meghonosítani, amelyek a térség stratégiai célkitűzéseit és fejlesztési elképzeléseit szolgálva alkalmasak lesznek közös üzleti érdekek kialakítására, kielégítésére és ösztönzik a további gazdasági együttműködést is. Fentieken túl, a szervezők lehetőséget kívánnak biztosítani arra is, hogy az EXPO rendezvényeken a magyar és a román vállalkozások megismerjék egymást és a szomszédos területek kínálatát, keresletét és az üzleti együttműködés révén kihasználják a meglévő, de eddig ismeretlen közös gazdasági előnyöket.

Emellett a rendezvény csarnok alkalmas helyszínt biztosít majd a térség kulturális- és művészeti rendezvényeinek, politikai és egyházi eseményeinek lebonyolításához, valamint koncertek, ismeretterjesztő előadások, bálokat, esküvők és sport rendezvények megszervezéséhez is.


(Békés Megyei Kormányhivatal)