A Békés Megyei Kormányhivatal, a Magyar – Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztálya, illetve a Békéscsabai Médiacentrum együttműködésével megvalósuló „Tudatosan a jövő biztonságáért” elnevezésű program nyitórendezvénye zajlott tegnap délelőtt a kormányhivatalban.

    A „Pénz7” programsorozathoz kapcsolódó rendezvénysorozat keretében február 25. – március 1-je között a megye 17 középfokú oktatási intézményébe juttatják el a fiatalok pénzügyi tudatosságát erősítő, az öngondoskodás fontosságát hangsúlyozó információkat a szakemberek.


  • Az ember cselekedeteit meghatározó egyik leglényegesebb tényező az az értékrendszer melyet fiatal korában alakít ki – idézte a Nobel-díjas magyar kutatóorvos, Szent-Györgyi Albert gondolatait köszöntő beszédében dr. Rákóczi Attila.

A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója kifejtette: a pénzügyi tudatosságra való nevelést nem lehet eléggé korán elkezdeni, elengedhetetlen a megfelelő tudással való felvértezés is. Ebből kifolyólag, idén számos olyan programot indítunk a megyében, aminek a középpontjában a gyermekek, a fiatalok állnak. Ennek az egyik fókuszpontja a mai rendezvény is – tette hozzá.

Dávid Ferenc, a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztályának elnöke szólt a „Tudatosan a jövő biztonságáért” című rendhagyó interaktív órák tartalmáról. Kiemelte a társadalombiztosítás, a foglalkoztatás, a külföldi munkavállalás és az öngondoskodás alappilléreit. Elmondta, hogy hazánkban 1891-ben jött létre a társadalombiztosítási rendszer. A foglalkoztatással kapcsolatosan a feketemunka veszélyeire is felhívják a diákok figyelmét, de szót ejtenek a külföldi munkavállalás szabályairól, az öngondoskodásban az önkéntes nyugdíjpénztárak, önkéntes egészségpénztárak lehetőségeit ecsetelik.

Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetője egyebek mellett a Tb-totó aktualitásairól is beszélt. Kiemelte, hogy a verseny idei fordulója éppen ma indult el, s méltatta a tankerületek, illetve a szakképzési centrumok segítségét is.

Dr. Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke „Az öngondoskodás jelentősége – az MNB szerepe” elnevezésű előadásában nyomatékosította: az ország pénzügyi stabilitása szempontjából elengedhetetlenül fontos a családok pénzügyi egyensúlya. A Magyar Nemzeti Bank éppen ezért a rendelkezésére álló eszközökkel mindent megtesz a pénzügyi kultúra fejlesztéséért, a pénzügyi tudatosság növeléséért, így az öngondoskodás népszerűsítése érdekében is.

A szakember kifejtette: ez azért is fontos, hiszen míg tavaly 10 dolgozóra három nyugdíjas korú jutott hazánkban, a prognosztizálható adatok szerint ez a szám 2060-ra hatra emelkedik.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank felügyeleti szemléletmódjának erősödéséről és a lakossági tájékoztatás fontosságáról is beszélt előadásában.

(Békés Megyei Kormányhivatal)