A Békés Megyei Kormányhivatal szervezésében november 8-án nyitotta meg kapuit a Pályaválasztási Vásár, Békéscsabán a CsabaParkban.

A nagy hagyományokra visszatekintő két napos rendezvény legfontosabb célja, hogy olyan információt nyújtson a pálya-, szakma- és iskolaválasztás előtt álló általános-, közép- és felsőfokú oktatási intézmények tanulói, valamint a pályakorrekciót tervező felnőttek számára, amellyel segítheti a munkaerő-piaci igényekhez igazodó pályadöntés meghozatalát.

A rendezvényen dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a résztvevőket. Köszöntőjében hangsúlyozta, szervezetük számára is fontos a pályaorientáció támogatása. Hozzátette, a kamarának a szakképzés területén is fontos feladatai vannak. „Kamaránk segítségével pedig mód és lehetőség nyílik olyan kérdésekben is tájékozódni, mint a tanulószerződések és a hiányszakmák.”– mondta az elnök.

Dr. Takács Árpád a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott köszönetét fejezte ki a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, mint a rendezvény kiemelt stratégiai partnerének. Megnyitóbeszédében kihangsúlyozta, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal szemléletében középpontban az ember áll. „Két kérdésre kell választ találni a jövőben. Hogyan lehet vonzóvá tenni a megyét azok számára, akik itt élnek annak érdekében, hogy itt is maradjanak, valamint milyen szakképzést kell biztosítani, amely szakít a korábbi szemléletekkel”– tette hozzá a kormánymegbízott. Elmondta, hogy az egykori merev és passzív államigazgatást felváltotta az aktív, cselekvőképes és hatékony közigazgatás, amelyet a Pályaválasztási Vásár is tükröz. „A Kormányhivatal híd a diákok az iskolák, a munkavállalók és munkáltatók között”

A rendezvény lehetőséget teremt az iskolákkal, a felnőttképzési intézményekkel, a munkáltatókkal és egyéb pályaválasztásban érintett szervezetekkel való személyes találkozásra, ezáltal is elősegítve azt, hogy a pályadöntés előtt állók olyan pályát válasszanak, amely megfelel az egyén készségeinek, adottságának, érdeklődési körének, valamint a munkaerő-piaci igényeknek. Kiemelt cél, hogy a figyelem még inkább a hiány-szakképesítésekre fordítódjon, ösztönözhessük a pályadöntés előtt állókat arra, hogy a hiány-szakképesítések valamelyikét válasszák.

(Békés Megyei Kormányhivatal)