Augusztus második felében indul és jövő év végén zárul az országosra kiterjesztett szűrőprogram, amelynek keretében még az idén 75 ezer állampolgár vizsgálata történhet meg.

Napjainkban a nem fertőző betegségek számának növekedésével az egészségfejlesztés egyik fő kihívása a daganatos betegségek megelőzése és leküzdése. Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás. A vastagbéldaganatok okozta halálesetek magas számának visszaszorítása érdekében az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projekt célja országosan 300 ezer fő vastagbélszűrési vizsgálatának elvégzése, továbbá – az egészségügyi szaktárca elvárásainak megfelelően – az Országos Közegészségügyi Intézet szervezésében, a projektre építve, országosan valamennyi 50-70 év közötti állampolgár megszólítása és szűrésbe vonása.

A projekt keretében a szűrővizsgálatok a háziorvosok bevonásával valósulnak meg, akik a lakosság ösztönzése mellett kiadják a szűréshez szükséges páciens egységcsomagot, illetve – szükség szerint – közreműködnek a kolonoszkópiás vizsgálat megszervezésében.

A projekt célul tűzte ki a szakemberek minél teljesebb körű felkészítését a szűrésben való részvételre. Ennek érdekében kidolgozásra került a „Népegészségügyi célú vastagbélszűrés” című oktatási tananyag, amelyet elektronikus felületen, e-learning rendszerben érhetnek el a jelentkező háziorvosok és háziorvosi asszisztensek. A tananyag népegészségügyi, gasztroenterológiai, kommunikációs és informatikai témakörökben készíti fel a szűrésben érintett szakembereket. A továbbképzés célja, hogy a szakemberek naprakész információkkal rendelkezzenek a népegészségügyi szűrés helyzetéről, a vastagbélszűrés elméleti alapjairól, valamint hasznos ismereteket sajátítsanak el a szűrés gyakorlati megvalósításához.

A háziorvosi praxisok számára a projekt keretében történő vastagbélszűrésen való részvétel előfeltétele az e-learning továbbképzés elvégzése és a tanulási folyamat végén a tesztvizsga teljesítése.

A tananyag akkreditált, melynek pontértékét a háziorvosok részére 16 pontban, míg a háziorvosi asszisztensek részére az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ 20 pontban állapította meg

A háziorvosi praxisok számára elérhető képzésre 2018. május 31. napjáig országosan 3.139 fő (háziorvos 1749 fő, háziorvosi asszisztens 1390 fő) jelentkezett, melyből Békés megyében az önként jelentkező háziorvosok száma 89 fő, ami az országosan jelentkező háziorvosok 5,08%-a. A háziorvosi asszisztensek száma a megye vonatkozásában 105 fő, országos arányuk 7,55 %.

(Békés Megyei Kormányhivatal)