Munkácsyt mindenkinek! elnevezéssel Munkácsy Mihály műveinek reprodukcióiból, valamint rajzmásolataiból rendezett tárlat nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára a Békés Megyei Kormányhivatal aulájában.

Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója köszöntőjében üdvözölte Dr. Kovács József és Herczeg Tamás országgyűlési képviselőket, a Szlovák Köztársaság Magyarországi főkonzulját Igor Furdikot, Zalai Mihályt, a Békés Megyei Közgyűlés elnökét és Ando Györgyöt a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóját.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjében nyomatékosította, miszerint Békéscsaba Munkácsy városa, s úgy fogalmazott: fontos, hogy a lelkekben, az emberekben is tovább éljen Munkácsy Mihály.

Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze megnyitó beszédében felidézte, hogy Munkácsy mindösszesen 26 éves volt, amikor a Siralomház nevű festményével már elnyerte a Párizsi Szalon Arany medalion kitüntetését. 1874-ben nászútja során Békéscsabán járt. Ekkor már festőfejedelemként fogadták Lang György egykori asztalos inasát.

A kiállított gyűjtemény jelenleg 25 darab rajzmásolatból és reprodukcióból áll. Ezek között megtalálható a Krisztus - trilógia, a Honfoglalás, a Vihar a pusztán, a Siralomház, a Rőzsehordó nő, a Virágcsendélet kis tállal reprodukciók és a trilógiához kapcsolódó tanulmány rajzok másolatai.

A tárlat a Békés Megyei Kormányhivatal aulájában tekinthető meg május 10-ig, a Derkovits sor 2. szám alatt.

(Békés Megyei Kormányhivatal)