A Széchenyi 2020 program keretében elnyert több mint 95 millió forint KEHOP-forrás, illetve az ehhez társított további 132 millió forint hazai forrás felhasználásával újították fel, korszerűsítették a Szeghalmi Járási Hivatal Nagy Miklós utca 4, illetve Nagy Miklós utca 6. szám alatti épületét A járási hivatal, illetve a járási földhivatal felújított épületét szerdán ünnepélyes keretek között adták át. A Békés Megyei Kormányhivatal a megyei kormányhivatalok energetikai fejlesztéseire összesen 1,22 milliárd forint támogatást nyert, ennek keretében valósult meg a szeghalmi beruházás is.

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője, dr. Krizsán Anett a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, illetve Macsári József Szeghalom város polgármestere is.

"A könyv, a könyvtár olyan, mint a több száz éves diófák: nemcsak múltja van, hanem jövője is. Sok-sok nemzedéket kiszolgál, tanít, nevel a szépre, jóra, az életre éppen. A régi könyvtár és földhivatal épületét pedig nem néhány éves feladatra szánta a tervező és az építtető, hanem bizonyosan azt remélte: a következő évtizedekben és évszázadokban is meghatározó eleme lesz városunknak… Önkormányzatunk büszke megyeszékhely rangjára. Ezért is adtuk a beruházás megvalósulása érdekében jó szívvel ingatlanjainkat a Magyar Állam tulajdonába, és most látjuk is, hogy jó gazdát találtunk az államban, jó partnert a Kormányhivatalban…” – hangsúlyozta köszöntő beszédében Macsári József Szeghalom város polgármestere.

- A Békés Megyei Kormányhivatal 11, a fenntartásában lévő épület energetikai korszerűsítését tűzte ki célul, e sorban a szeghalmi a tizedik. Magyarországon az energiafelhasználás mindegy 40 százaléka az épületeken belül történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energia energiaforrásokat használunk, további energiamegtakarítást tudunk elérni, mellyel unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát teremtjük meg, másrészt hozzájárulunk a zöldgazdaság fejlesztéséhez – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója.

A beruházás keretében ingatlanban elvégezték a hőszigetelést, nyílászáró cserét. A 4. szám alattiban a radiátorokra felszerelt beszabályozott termosztatikus szelepek állandó hőmérsékletről gondoskodnak, az épület tetejére telepített napelemes rendszer pedig jelentős villamos energia megtakarítást eredményez.

- Komoly köszönet illeti Szeghalom város polgármesterét, és képviselő-testületét, hogy a város emblematikus épületét bocsátották a járási hivatal, ezáltal az emberek szolgálatába – hangsúlyozta átadó beszédében dr. Kovács József országgyűlési képviselő.

A 2010-ben elindított közigazgatási reform sikerességére hívta fel a figyelmet a képviselő, aki úgy fogalmazott: "lakossági véleményekre alapozva mondom mindezt, a mért adataink alapján 90 százalékos az állampolgárok elégedettsége.”

A Szeghalmi Járási Hivatalt vezető Détárné Molnár Andrea pohárköszöntőjében a közigazgatás nemzetközi hírű művelőjét, a 130 esztendeje születetett Magyary Zoltán gondolatait idézte.

(Békés Megyei Kormányhivatal)