Békés megyében 70 százalékhoz közelít a foglalkoztatási ráta, a munkanélküliség 4,4 százalékos, ami kedvezőbb az uniós átlagnál – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

Bodó Sándor a Békés Megyei Kormányhivatal által szervezett Pályaválasztási Vásár megnyitóján elmondta: az országos adatok is jobbak az európai uniós átlagnál: a gazdasági növekedés 5 százalékos, a foglalkoztatási ráta 70,2, a munkanélküliségi pedig 3,4 százalékos. Hozzátette, a kedvező adatok ellenére sok a tennivaló, kiemelt figyelmet kell fordítani egyebek mellett a képzésre.

Minél magasabb iskolai végzettsége van valakinek, annál jobbak az elhelyezkedési esélyei – tette hozzá. Miközben az ország középső régiójában lényegében nincs munkaerőtartalék, máshol az elvándorlás okoz gondot. Éppen ezért indította el a kormány a munkaerőpiaci reformot. A program legfontosabb célja, hogy egyszerre csökkentse a még meglévő munkanélküliséget és kezelje a munkaerőhiányt azzal, hogy az álláskeresőket a lehető legrövidebb időn belül elhelyezze az elsődleges munkaerőpiacon – emlékeztetett Bodó Sándor.

„Ez a rendezvény elsősorban a pályaválasztás előtt álló diákoknak szól, de több annál, ugyanis az álmokról, a lehetőségekről és a döntésről is szól. De ahhoz, hogy az álmok teljesüljenek, tenni kell” – fogalmazott Takács Árpád. A kormánymegbízott kifejtette: „a lehetőség nem más, mint esély a döntésre és az érvényesülésre. A döntés viszont felelősséggel jár, ami a felnőtt embert jellemzi, aki kitart az álmai mellett és megvalósítja azt, amit az álomképeiben megjelenített. Nekünk Békés megye az otthonunk, itt élünk, itt álmodunk, és van lehetőségünk tenni érte. A fejlődés érdekében új tartalommal kell megtölteni a megyét, mint álmot, mint felelősséget, mint döntést.”

Takács Árpád kiemelte: a kormány soha nem látott segítséget nyújt a megyének, de fontos elmondani a fiataloknak, hogy érdemes itt maradniuk, ide visszatérniük. Hozzátette: idén első alkalommal szervezték egy időben a pályaválasztási vásárt az ország egyik legnagyobb ifjúsági rendezvényével, a Garabonciás Napokkal.

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: kulcsfontosságú a gazdasági teljesítmény növeléséhez a szakképzés és az, hogy minél több fiatal szerezzen szakmát.

A CsabaParkban megrendezett kétnapos rendezvényen összesen 100 kiállító mutatkozik be: köztük 35 középfokú és 5 felsőfokú oktatási intézmény, a kereskedelmi és iparkamara, közigazgatási szervek, pályaorientációt segítő szervezetek, felnőttképző intézmények, valamint harmincnyolc munkáltató is képviselteti magát. A Békés Megyei Kormányhivatal által szervezett programra, a megye legnagyobb pályaorientációs eseményére a 3.500 általános iskolás diák eljutását szervezett buszokkal teszik lehetővé, 1.900 fiatal pedig, 9 szakirányú tárlatvezetés keretében ismerheti meg a kiválasztott középiskolát. A Pályaválasztási Vásár fő célközönsége a 7-8. osztályos diákok, de jelentős a középiskolás korosztály aránya is.

(Békés Megyei Kormányhivatal)