A nyári forróság ellenére augusztus 24-én, pénteken délután megtelt a Békés Megyei Kormányhivatal aulája érdeklődőkkel, Martin Gábor Prima díjas fotóművész kiállításának megnyitója alkalmából.

Martin Gábor országos szinten elismert fotóművész, 1953-ban született, szabadfoglalkozású reklámfotós, fotóművész.  Képesítése szerint földrajz, rajz és művészettörténet szakos tanár, valamint fotóriporter. 40 éve fényképez, ebből 6 évet a riporteri műfajban, majd szabadfoglalkozású reklámfotósként. Képeiből 15 önálló kiállítása volt itthon, illetve Európa több országában. Legkiemelkedőbb pályázati sikere a „Vénusz” aktfotós világverseny ezüstérme, valamint a VOSZ 2008-ban művészet és irodalom kategóriájában elnyert PRIMA-díja. Nevéhez fűződik egy új képkidolgozási formanyelv létrehozása, melynek révén egy acélmetszethez, rézkarchoz hasonló finom grafikai jellegű struktúra keletkezik. Prospektusok, katalógusok, plakátok, naptárak, könyvillusztrációk készítésével foglalkozik. Eddig megjelent önálló kötetei: Mladonyiczky Béla (1983), Békéscsaba (1984), Lélekfények (1998), Álometűdök (2006). A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.
A megnyitó ünnepség Erdős Norbert kormánymegbízott üdvözlő szavaival kezdődött, a vendégeket és a művészt Dr. Lukácsi Krisztina, a Békés Megyei Intézményfenntartó Központ vezető-helyettese köszöntötte. Martin Gábor fotóművész megköszönte a kiállítása megvalósításához nyújtott nagyszerű lehetőséget, és ezt követően a vendégek részleteket hallhattak Álometűdök című verseskötetéből, Kovács Edit a Békés Megyei Jókai Színház színművészének előadásában. A kiállítást Balogh József Szabadkígyós polgármesterének szavai nyitották meg, aki elmondta, nekünk és a fotográfusoknak tudnunk kell: nem elégedhetünk meg a mesterségbeli dolgok vizsgálatával: A ránk nehezedő mindennapok problémáira képeinkkel sokak figyelmét hívhatjuk fel! A világ sok problémára vár választ! Ezeket meg kell válaszolnunk még akkor is, ha azok a válaszok nem szívderítőek, de mert etikailag rendíthetetlenségre nevelnek,  végső soron igencsak bíztatóak!

Martin Gábor eddig 4 önálló könyvet adott ki, amelyek valamilyen módon részben Békés megyéhez kapcsolódnak: Mladonyiczky Béla szobrászról 1983-ban adott ki könyvet, „Békéscsaba” című albuma 1984-ben jelent meg, míg a „Lélekfények” című kötetet 1998-ban, az Álometűdök címűt 2005-ben publikálta.
Legismertebb fotóalbumainak egyike a „Lélekfények”, amely a nőiesség témakörét járja körül. Bevezetőjében így vall a szerző: „Éveken át  fényképeztem ezeket a lányokat abban a hitben, hogy képeiken a lelkükből is sikerült valami lényegeset megjelenítenem. Azt a valamit személyes varázsukból, ami nem látható, legfeljebb megérezhető.  A szelídséget, vibráló csillogást, vagy éppen csendességük mélységét.” Másik népszerű kötetében az „Álometűdök”-ben  saját verseit illusztrálta fotókkal.  2008-ban  készült  el  a  kötet  televíziós  adaptációja  Lukács  Sándor  Prima
Primissima díjas érdemes művész közreműködésével. A fotográfia műfaji határait, lehetőségeit kutatva  született az album anyagából egy rendkívül sikeres előadói est sorozat, ahol három műfaj találkozásának lehettünk szem és fültanúi: a vers, a fotó és a  zene találkozott Martin Gábor látomásai nyomán. Megfigyelhettük, hogyan hat egymásra, hogyan erősíti egymást a három műfaj az „egy tőről” fakadás okán.


Martin Gábor a régi polihisztorok módján egyidejűleg  több műfaj határait kutatja, nemegyszer átlépve azokon. Ez az átjárhatóság azután  szinte korlátlan lehetőséget teremt számára, hogy elkalauzoljon bennünket az érzékek birodalmába.

(Békés Megyei Kormányhivatal)