A Békés Megyei Kormányhivatal – a Belügyminisztérium támogatásával – szerdán immáron a hatodik alkalommal rendezte meg a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítást Békéscsaba főterén, a Szent István téren. A rendezvény szónokai a közös munka, a közös gondolkodás, a közösségépítés, illetve az értékteremtés fontosságát hangsúlyozták.

A kiállítás lehetőséget teremt a közfoglalkoztatási programban részt vevő Békés megyei települési önkormányzatok számára a járási startmunka mintaprogramok keretében előállított termékeik és eredményeik bemutatására. A rendezvény ugyanakkor annak a lehetőségét is megteremtette, hogy a jelenleg közfoglalkoztatásban munkát vállalók sikeresen átlépjenek az elsődleges munkaerőpiac által kínált állásokba.

Megyénkben idén 61 önkormányzat működtet valamilyen járási Startmunka Mintaprogramot, a megyeszékhely immáron Szent István szoborral ékesített főterén szerdán hatvan önkormányzat mutatkozott be a közfoglalkoztatási kiállításon.

- Kicsit olyan érzésem van, mintha folytatódna a múlt szombati megyenap, hiszen itt is bemutatkozik Békés megye. Bemutatkozik az értékteremtés, a közös gondolkodás és az összetartozás. A Békés Megyei Kormányhivatal filozófiájának középpontjában az ember áll: az ember, aki dolgozni akar, és az ember, aki munkát biztosít. Mi hiszünk a közös munkában, annak megtartó erejében és mindazon értékekben, amelyekre hazánkat és házainkat építjük – hangsúlyozta köszöntő beszédében Takács Árpád.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kifejtette: a közfoglalkoztatás nemhogy válaszfalat, hanem sokkal inkább hidat jelent az álláskeresők és az elsődleges munkaerőpiac között.

- Szakítani kellett azzal a kártékony szemlélettel, hogy a hátrányos helyzetű térségekben élők nem tudnak értéket teremteni, szakítani kellett azzal a hamis nézettel, miszerint az ott élők körében nem lehet meghonosítani a munkaalapú társadalom gondolatiságát. A mai kiállítás a múlt és a jelen mellett a jövőről is szól. Mindannyiunk érdeke, hogy minél többen el tudjanak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. A közfoglalkoztatottak piaci alapú munkavállalását azzal is erősíteni szeretnénk, hogy kiállításunk állásbörzéjére több mint 300 álláslehetőséggel érkeztek a megyei munkáltatók – emelte ki köszöntőjében Takács Árpád.

- A közfoglalkoztatás ugródeszka az elsődleges munkaerőpiacra, értéket teremtő foglalkoztatási forma és ugyanakkor szociálpolitikai célokat is szolgál. Megyénkbe 2011 óta 111 milliárd forint érkezett a közfoglalkoztatás támogatására – húzta alá Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

- A közfoglalkoztatás többeknek értelmet adott a korábbi évek inaktivitása helyett. Ahogy egyik észak-békési településen élő hölgy fogalmazott: ,,Van miért reggel felkelnem.” – idézte köszöntőjében, s gratulált a rendezvényhez Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Munkaerőpiaci reintegráló eszköznek nevezte a közfoglalkoztatást dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, aki a közfoglalkoztatás történeti előzményeiről, életre hívásáról is beszélt.

A helyettes államtitkár kifejtette: a közfoglalkoztatás a leghátrányosabb helyzetű járásokban betöltötte a szerepét, a kormány idén 225 milliárd forintot biztosított a közfoglalkoztatási programok finanszírozására.

- A kormány továbbra is elkötelezett a közfoglalkoztatási programokban elért eredmények fenntartása, illetve a rászoruló hátrányos helyzetű álláskeresők foglalkoztatása iránt, de határozott cél a közfoglalkoztatottak visszavezetése az elsődleges munkaerőpiacra, a versenyszférába – nyomatékosította dr. Hoffmann Imre.

A helyettes államtitkár a javuló foglalkoztatottsági mutatókat ismertetve elmondta, hogy míg 2010-ben 59,9 százalékos volt a magyar foglalkoztatási ráta, addig ez a mutató 2016-ban már meghaladta a 71,5 százalékot, s idén az első negyedéves adatok szerint elérte a 73,8 százalékot. Idén a második negyedévben már 4 millió 476 ezer 600-an dolgoztak hazánkban. Ugyanakkor jelentősen csökkent a regisztrált álláskeresők száma is, hiszen idén augusztusban országosan 251 ezer 300 álláskeresőt tartottak nyilván. Ez a szám 2010-ben meghaladta az 587 ezret. Csökkent a közfoglalkoztatásban részt vevők száma is: idén júniusban 143 ezren dolgoztak a közfoglalkoztatásban, míg 2016-ban még 223 ezer 500 személy.

A közfoglalkoztatási kiállítás kísérőrendezvényeként a Fiume Szálló földszinti rendezvénytermében a Békéscsabai Járási Foglalkoztatási Paktumiroda rendezett szakmai fórumot. A Frankó Attila vezette Szeretlek Békéscsaba Egyesület pedig a Jókai színházzal szemközt lévő bábműhelyben véradást szervezett.

A szakmai fórumon – Kutyej Pál elnök köszöntőjét követően – Takács Árpád kormánymegbízott ismételten a közös munka, a közös gondolkodás fontosságát hangsúlyozta.

(Békés Megyei Kormányhivatal)