A Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát adományozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter dr. Rákóczi Attila önkéntes műveleti tartalékos ezredesnek, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatójának és Mayerhoffer Miklósnak, a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző Kulturális Egyesület elnökének.

A kitüntetéseket hétfőn a Honvédelem Napja alkalmából rendezett központi ünnepségen a Stefánia palotában nyújtotta át Szabó István honvédelmi államtitkár.

dr. Rákóczi Attila

Dr. Rákóczi Attila a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatójaként segíti a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Békés megyei és békéscsabai szervezetének munkáját.

Tevékenyen részt vesz az általános és középiskolák részére meghirdetett honvédelmi vetélkedők szervezésében, társadalmi elismertségével népszerűsíti a MATASZ rendezvényeit. Meghatározó szerepe van a Békés Megyei Védelmi Bizottság megszervezésében, felkészítésében.

Jelentős segítséget nyújt az önkéntes műveleti tartalékosok toborzásában, példát mutatva maga is jelentkezett tartalékos katonának. Dr. Rákóczi Attila önkéntes műveleti tartalékos ezredesként segíti a Békés Megyei Védelmi Bizottság munkáját is.

Mayerhoffer Miklós

Az alapos történelmi felszerelés és egyenruházati kutatómunkát követően, 2010 novemberében Mayerhoffer Miklós kezdeményezésére alakult meg Békéscsabán a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző Kulturális Egyesület. A 2013 óta közhasznú civil szervezetként működő egyesület aktív tagja a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek.

A Mayerhoffer Miklós elnökletével működő egyesület kiemelt célja a katonai erények, az 1848-49-es huszár és honvéd hagyományok megtartása, a nemzeti kultúra megőrzése és a történelmi tradíciók ápolása. Megjelenésükkel, felszerelésükkel, alaki és lőgyakorlataikkal autentikus módon, adaptációikkal pedig hűen követve adják elő az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ismertebb csatajeleneteit. Hagyományteremtő szándékkal tavaly első ízben rendezték meg a gerlai Wenckheim kastélyparkban az I. Katonai Hagyományőrző Fesztivált, melynek sikerén felbuzdulva már az idei rendezvényt szervezik.

(Békés Megyei Kormányhivatal)