A magyar gazdálkodók versenyképességének megőrzése és növelése érdekében fontos, hogy a 2021–27 közötti ciklusban se csökkenjen a vidékfejlesztési programban rendelkezésre álló forrás összege – hangsúlyozta Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai főigazgató-helyettese Békéscsabán.

A Békés Megyei Kormányhivatal által szervezett Pályaválasztási Vásár második napján az agráriumé volt a főszerep: a CsabaParkban megrendezett pályaorientációs rendezvényen külön sátorban, „Szükség van rád – légy te is sikeres agrárszakember Békés megyében!” címmel mutatták be a mezőgazdasági ágazatot.

Terjed egy mindenképpen téves és igazságtalan nézet, amely a konvencionális mezőgazdaságot kiáltja ki a klímaváltozás legfőbb felelősének – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese a fiatal gazdák fórumán. A mezőgazdasági tevékenység végzése önmagában nem jelenti azt, hogy károsítjuk a környezetet, szennyezzük a vizeinket – nyomatékosította Papp Gergely. A főigazgató-helyettes szólt arról, hogy a következő költségvetési ciklusban is nagyjából a mostanival megegyező nagyságrendű uniós forrás érkezhet a területalapú támogatások jogcímén. Változást jelent viszont, hogy a tervek szerint többlettámogatásban részesülhetnek a szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő gazdálkodók – egészítette ki.

Továbbra is nemzeti hatáskörben maradnak a terméshez kötött támogatások és lehetőség lesz ágazati típusú piacszervező hozzájárulás igénylésére is – emelte ki Papp Gergely. Kevesebb lesz ugyanakkor a vidékfejlesztésre fordítható közösségi forrás, ám a magyar gazdálkodók versenyképességének megőrzése érdekében rendkívül fontos, hogy ezt hazai forrásból kiegészítse a kormány, ebben a kamarának is komoly szerepe lesz – közölte a főigazgató-helyettes.

Papp Zsolt, a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának elnöke hangsúlyozta: a technikai fejlődés elérte a mezőgazdaságot, ezért fontos, hogy a gazdálkodók erre felkészüljenek.

A Békés Megyei Kormányhivatal elkötelezett a gazdatársadalommal való együttműködésben, hiszen a megye felzárkózásának kulcsa az agráriumban rejlik – emelte ki dr. Rákóczi Attila. A föld szeretete a haza szeretetével azonos, ezt igazolta az a kutatás, amelyet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának kutatói végeztek, és amely a föld és művelője közötti kapcsolatot vizsgálta – tette hozzá a főigazgató.

(Békés Megyei Kormányhivatal)