Folyamatosan növekszik a foglalkoztatottak száma Magyarországon: áprilisra elérte a 4 millió 491 ezer főt, ami több mint 46,5 ezerrel meghaladja az előző év hasonló időszakának adatait. Nyolc évvel korábban még csak 3 millió 851 ezer ember dolgozott hazánkban – hangsúlyozta Takács Árpád kormánymegbízott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kihelyezett elnökségi ülésén.

Az Unicon Ruházati és Szolgáltató Zrt. épületében megrendezett elnökségi ülésen a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott azt is kifejtette: megyénkben is folyamatosan csökken az álláskeresők száma. Míg 2011 januárjában 34,5 ezer nyilvántartott álláskereső volt Békésben, köszönhetően a kormány gazdaságpolitikai döntéseinek mára ez a szám 10 ezer körülire mérséklődött. Elmondható tehát, hogy az álláskeresők száma az elmúlt 9 évben 60 százalékkal csökkent a megyében – nyomatékosította Takács Árpád.

A Békés Megyei Kormányhivatal 2017. május 17-én kötött partnerségi szerződést a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával. Az azóta eltelt több mint két esztendőben 49 közös rendezvényünk, eseményünk volt, a kamara az egyik leghatékonyabb, legjobban szervezett, legoperatívabb stratégiai partnere a kormányhivatalnak és a közös rendezvények száma is azt igazolja, hogy nem a fióknak készítettük az együttműködési megállapodást, a cselekvési terveket, hanem az élet valós kihívásaira, valós válaszokat kerestünk, adunk közösen. A két szervezet közötti együttműködés a megye foglalkoztatási, szakképzési, gazdasági helyzetére is mérhető pozitív hatást gyakorol – húzta alá a kormánymegbízott.

A részleteket ismertetve Takács Árpád kifejtette: a kormányhivatal együttműködik a kamarával az építésfelügyeleti helyszíni ellenőrzések során, gyorsinformációs rendszert alakítottak ki a vállalkozások minél teljesebb körű és azonnali tájékoztatása érdekében, de a pályaválasztási vásár szervezésében is számíthat a hivatal a kamarára. A két szervezet közösen valósít meg Erasmus+ projektet, a hivatal részt vesz a kamara fejlesztési és képzési bizottsága, valamint szakképzési bizottsága munkájában is. A kormányhivatal 2018 januárjában alakította meg a Békés Megyei Szakképzési Munkacsoportot, melyben több stratégiai partner között a kamarát is együttműködésre kérte fel. Interreg és TOP programban is együttműködik a két szervezet, és a kamara is képviselteti magát a kormányhivatal által tavaly februárban életre hívott Békés Megyei Munkahelyek Biztonságáért Munkacsoportban. Szeptembertől elindítjuk a Fiatal Gazdák Fórumát, októbertől a Fiatal Vállalkozók Fórumát. Ez utóbbi kezdeményezés megvalósításához kérjük a kamara segítségét – tette hozzá a kormánymegbízott.

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke közös célnak nevezte a vállalkozások segítését. A kamara kihelyezett elnökségi ülésén elismerő oklevéllel köszönte meg a hatékony és kiemelkedő együttműködést a Békés Megyei Kormányhivatal vezetőinek: Takács Árpád kormánymegbízottnak és dr. Rákóczi Attila főigazgatónak.

Az üzemlátogatást megelőzően Hatos Zoltán, az Unicon Zrt. operatív igazgatója mutatta be a mintegy 200 családnak megélhetést biztosító családi vállalkozást. Dr. Rákóczi Attila, a kormányhivatal főigazgatója a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű Békés megyei beruházások aktualitásairól tájékoztatta a résztvevőket.

(Békés Megyei Kormányhivatal)