A megyei települések jegyzőinek tartott értekezletet a Békés Megyei Kormányhivatal hétfőn. A jegyzői értekezleten az önkormányzati rendezvények bejelentéséhez fűződő tudnivalók, a települések árvíz- és belvízkárelhárítási terveivel kapcsolatos feladatok, a kereskedelmi hatósági tevékenység aktuális kérdései, a parlagfű elleni védekezés problémaköre, de a közfoglalkoztatás aktualitásai egyaránt terítékre kerültek.

A rendezvény megnyitását követően dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója méltatta, Takács Árpád kormánymegbízott pedig – a Békés megyei közigazgatásban négy évtizeden át végzett magas színvonalú szakmai és példaértékű vezetői munkája elismeréseként – a kormányhivatal nevében oklevéllel, ajándékkal és virággal köszöntötte Gyula város nemrégiben nyugdíjba vonult címzetes főjegyzőjét, Becsyné dr. Szabó Mártát.

Méltatásában dr. Krizsán Anett igazgató a – többek között – „Gyula Város Közszolgálatáért”, a „Köz Szolgálatáért Érdemjel”, valamint „Magyar Arany Érdemkereszt” kitüntetéssel is elismert közigazgatási szakember életútját ismertetve úgy fogalmazott, hogy Becsyné dr. Szabó Márta, több mint négy évtizedes szakmai pályafutása során a jegyzői hivatás méltóságát és becsületét megőrizve végezte munkáját, és adott válaszokat az új korszakok új kihívásaira.

A jegyzői karnak tartott értekezleten az is kiderült, hogy a legutóbbi hasonló tanácskozás óta eltelt időszakban új jegyzőket neveztek ki. Pajkó Alexandra a Kaszaperi Közös Önkormányzati Hivatalt, dr. Nagy Sándor a Méhkeréki Közös Önkormányzati Hivatalt, míg dr. Csige Gábor Gyula Város Polgármesteri Hivatalát vezeti.

 

Takács Árpád a jegyzői értekezleten bejelentette, hogy idén év végén a békéscsabai vasútállomáson, jövő esztendő elején pedig Mezőhegyesen nyitja meg – stílszerűen – ablakát egy újabb Kormányablak. A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a települések törvényességi őreinek munkáját segítendő, a felmerült, jellemző hiányosságokra is felhívta a jegyzők figyelmét. A kormánymegbízott, egyebek mellett a képviselői jogok biztosítására, a hatáskörátruházás, illetve a jegyzők vezetői munkakörének összeférhetetlenségi szabályaira emlékeztette a jegyzői grémiumot.

Az értekezlet további részében a kiváltképpen nyáron jellemző önkormányzati szabadtéri rendezvények bejelentésével kapcsolatos tudnivalókról, illetve hatósági szabályozásokról dr. Kása Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály főosztályvezetője, dr. Urbán-Zsilák Klára, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közigazgatási Osztálya vezetője, Gombkötő Zoltán tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztálya vezetője, illetve Sztankovánszkiné dr. Barta Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának vezetője tartott előadást.

A települési önkormányzatok állati eredetű melléktermék elszállításával és ártalmatlanná tételével kapcsolatos feladatait, valamint a gyepmesteri telep létesítésével, fenntartásával kapcsolatos tudnivalókat dr. Gubuznai Tibor, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály hatósági állatorvosa, az árvíz- és belvízkárelhárítási tervekkel kapcsolatos feladatokat Kőváriné Szabó Erzsébet, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi referense ismertette.

A közfoglalkoztatással kapcsolatos aktualitásokról Pántya Imre, a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály vezetője beszélt, a kereskedelmi hatósági tevékenység egyes kérdései témakörben dr. Jelenka Gyöngyi, a Békés Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Hatósági és Oktatási Osztály vezetője szólt.

A belterületi parlagfű borítottság elleni védekezéssel összefüggő önkormányzati feladatokról dr. Nosza Tamás, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály vezetője tartott előadást.

(Békés Megyei Kormányhivatal)