2017. szeptember 22-23 között került megrendezésre a III. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás Budapesten a Vajdahunyad Várában.

Az Országos Közfoglalkoztatási Kiállítást az idén immár 3. alkalommal szervezte meg a Belügyminisztérium, Budapesten a Vajdahunyad Várában. A rendezvény 2017. szeptember 21-én egy Nemzetközi Közfoglalkoztatási Konferenciával kezdődött, majd másnap és harmadnap került sor, a több mint 130 kiállító közfoglalkoztató bemutatkozására, melyek között 9 Békés megyei település (Csorvás, Csanádapáca, Szarvas, Vésztő, Füzesgyarmat, Gyomaendrőd, Almáskamarás, Magyardombegyház, Biharugra) is képviseltette magát.

E rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy az országszerte közfoglalkoztatás keretében foglalkoztató kiállítók bemutassák településeiket, a megvalósított közfoglalkoztatási programjaik eredményeit, értékteremtő tevékenységeiket, valamint az általuk készített termékeket, továbbá a helyi ételek kóstolására és azok megvásárlására is lehetőség nyílt.

Ezen kezdeményezéshez csatlakozhattak a Békés megyei települések is, az általuk kiállított különféle termékekkel, így például Csorvás egy komplett fa játszótérrel (körhintával, csiga futtatóval) érkezett, de seprűt és rongyszőnyegeket is kiállított. Csanádapáca elsősorban a hidegen sajtolt napraforgó olaját kínálta, míg Vésztő emlék- és ajándéktárgyakkal, nép- és iparművészeti termékekkel ismertette meg az érdeklődőket. Szarvas aszalványokkal, gyümölcs- és zöldség levekkel kínálta a látogatókat és fa ajándéktárgyakat mutatott be. A füzesgyarmati standon a száraztészta, a stevia és az abból készült termékekkel arattak nagy sikert. Gyomaendrőd kültéri fapadokkal, asztalokkal, virágládákkal települt ki és a homoktövisből készült lekvárral és ivólével kínálta a standjuknál elidőzőket. Biharugra elsősorban a fűz- és fűzvesszőből készült kosarait mutatta be, és - az országszerte is híres - biharugrai halászlével kedveskedett az oda látogatóknak. Almáskamarás a varrodai program keretein belül gyártott munkaruhákkal, munkavédelmi kesztyűkkel, bőrdíszműves termékeikkel, valamint a fából készült utcai és gyermekbútorokkal (konyhai szekrénysorok, bölcső) ismertette meg az érdeklődőket. A magyardombegyháziak ugyanakkor a már működő sajtműhelyükben készült termékeikkel (körözött, különféle ízesítésű kecske sajtok, túrógolyó) és a helyben főzött kecskepörkölt kóstoltatással vonzották a látogatókat.

A rendezvényt mindkét napon ingyenes filmvetítés és kulturális programok is színesítették, ahol Békés megyét egy népdal csokor összeállítással, Rakonczai Bíborka csanádapácai kislány képviselte.

(Békés Megyei Kormányhivatal)