Verőfényes őszi napsütésben küzdhetett a legkiválóbbaknak járó elismerésekért a XVII. Honvédelmi Haditorna Békés megyei döntőjén a megméretést vállaló 29 középiskolás, illetve 17 általános iskola felső tagozatos csapat pénteken, a békéscsabai repülőtéren. A középiskolások mezőnyében – tavalyi győzelme után – repetázott a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium: Avramucz Dániel, Szántó Simon, Ancsin Zsolt, Csontó Dániel alkotta AGK47 „fedőnevű” csapata, így megyénket ők képviselik jövő tavasszal a Honvédelmi Haditorna országos döntőjén.

A magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Békés Megyei Területi Szervezete idén is a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (KIKNYP) 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájával karöltve rendezte meg a fiatalok hazafias nevelését zászlajára tűző versenyt.

A repülőtéren felsorakozott 46 csapatot elsőként dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte, de részt vett a megnyitóünnepségen Tolnai Péter, a Békés megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Bacsa Vendel Békéscsaba jegyzője, Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 11. Előkészítő Részleg vezetője, Hajdu Gábor tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Védelmi Bizottság titkára, Gulyás László alezredes, a megyei védelmi bizottság katonai referense, Seres József alezredes, a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnokhelyettese, Kincses József őrnagy, a Magyar honvédség 54. Veszprém Radarezred 1. Gerincradar Mérőpont parancsnoka egy személyben Békéscsaba helyőrség parancsnoka, Kiss András tűzoltó ezredes, Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, dr. Bede Sándor ezredes, a Békéscsabai Rendőrkapitányság vezetője, Bagi László nyugállományú ezredes, a MATASZ országos alelnöke, Nagy Zoltán nyugállományú ezredes, a MATASZ megyei elnöke, Braun Tibor őrnagy, a Magyar Honvédség KIKNYP 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője, illetve Mihály Zoltán nyugállományú főhadnagy, a Honvéd Szakszervezet Nyugállományú Tagozat Békés Megyei Alapszervezetének vezetője is.

- A haditorna a csapatban való gondolkodást erősíti, az egyéni érdekeket a csoport érdekeinek rendeli alá, fegyelemre és kitartásra nevel. A résztvevők ugyan versenyeznek egymással, de mindannyian nyertesei lesznek a mai napnak, még akkor is, ha nem mindenki lehet győztes – hangsúlyozta köszöntő beszédében dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Országosan is követendő példaként említette a XVII. Honvédelmi Haditorna Békés megyei döntőjének megszervezését, a fegyveres és rendvédelmi szervek közötti együttműködést Bagi László nyugállományú ezredes, aki örömének adott hangot a rendőrség, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás részvétele okán.

A Magyar Honvédség KIKNYP 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője, Braun Tibor őrnagy úgy fogalmazott, hogy a hazafias nevelés alapja az ehhez hasonló rendezvények szervezése, amelyen részt vesznek a fiatalok.

A megméretést vállaló csapatok kilenc kötelező versenyszámban és több nem kötelezőben mérettek meg. A versenyzők kötelezően számot kellett adjanak elsősegély nyújtási ismereteikről, kézigránát célba dobásból, katonai tereptanból (távbecslés), fegyveres terepfutásból, légpuska lövészetből, fegyverismeretből, tájékozódó futásból, de az akadálypályán is bizonyítaniuk kellett a honvédelmi totó kitöltése mellett. Választhatták még az íjászatot, az airsoft lövészetet és a kötélhúzást is.

Éppen a gyakorló kézigránát célba dobását abszolválta a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskolájának rendészeti szakos egyik tanulógárdája, akik Minya János lövészeti oktatóval érkeztek a megméretésre. A kísérőpedagógus azt is elmondta, hogy idén már három csapattal érkeztek kollégájával, Rácz András testnevelő tanárral. A feladat teljesítését követően a csapat tagjai a légpuska lövészetet és a fegyverismeretet nevezték meg kedvencükként, de e sorok írója azt is konstatálta, hogy hiba nélkül, igen rövid idő alatt teljesítették a kézigránát célba dobását is.

Csendesen, de érdeklődve szemlélte a versenyt a megnyitóünnepségen név szerint köszöntött Robert Manole 9 danos jiu-jitsu nagymester, a román speciális terrorelhárító egység közelharc kiképzője is. Az Európai Jiu-Jitsu Unió alelnöke – miután anyanyelvén elegyedtünk vele szóba – igen elismerően nyilatkozott a tornáról, követendő gyakorlatnak nevezte. Azt is megtudtuk, hogy a MATASZ Békés Megyei elnöksége meghívására, a Magyar Honvédelmi Sportszövetség támogatásával Füzesgyarmaton megrendezendő két napos önvédelmi, közelharc szeminárium egyik előadójaként vendégeskedik szűkebb pátriánkban.

Eközben a köznyelv által TMM hídvetőként emlegetett, hivatalosan KRAZ 255B nehézhídrakó felszerelést mustrálta Perity Endre kísérőpedagógus társaságában a mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakképző Iskola és Kollégium rendészetis csapata, arrébb egy másik alma mater a villamos ácsműhely felszereléseivel ismerkedett.

- Köszönettel tartozunk azoknak, akik egyenruhában szolgálják hazánkat. Remélem, hogy a mai verseny is segített abban, hogy kedvet kapjanak és többen ezt a hivatást válasszák – hangsúlyozta már az eredményhirdetést megelőzően Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

A 7-8 osztályosok mezőnyében első helyen az Elit Kommandó (Békéscsaba, Petőfi Utcai Általános Iskola), második helyen a Kazinczy Force (Békéscsaba, Kazinczy Ferenc Általános Iskola) végzett. A dobogó harmadik fokára a Dürer Kommandó (Gyula, Dürer Albert Általános Iskola) legénysége állhatott.

A középiskolások mezőnyében nem talált legyőzőre a tavalyi győztes, AGK47 (Békéscsaba, Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium) csapata. Második helyezett az Ady Gárda (Sarkad, Ady Endre – Bay zoltán Gimnázium és Kollégium), harmadik a BEG (Békéscsaba, Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium) csapat lett.

(Békés Megyei Kormányhivatal)