Elindult a „Határokon átnyúló hálózat a szakmai karrierfejlesztés támogatására a határmenti térségben” elnevezésű Interreg V-A Románia Magyarország (ROHU) Program. A Bihar és Békés megyei konzorciumi partnerek együttműködésével megvalósuló két éves projekt fő célja a foglalkoztatás minőségének javítása a határ mindkét oldalán.

A negyedik ipari forradalom kibontakozásának időszakát éljük, és ez nem egy futurisztikus képzelgés, hanem a jelen valósága. A foglalkoztatási helyzet javítása érdekében ilyen széleskörű határmenti együttműködésre eddig nem volt példa – hangsúlyozta Takács Árpád. A kormánymegbízott hozzátette: a kormányhivatal és a kamara két éve partnerségi szerződést kötött, és ez az együttműködés nemcsak a szavakra épül, hanem a jövőnek is szól. Közös célunk egy fejlődő, szerethető Békés megye, ahová érdemes hazajönni – egészítette ki.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konzorciumi partnerként számos határon átnyúló projektben vett már részt, a mostani annyiban mégis újszerű, hogy pályaorientációs területen működünk együtt – jegyezte meg dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozatának elnöke.

Mihai Fechetea, a konzorciumvezető nagyváradi Don Orione Jótékonysági Alapítvány (Societatea de Binefacere Don Orione) elnöke kifejtette: több mint tíz éve működnek együtt határ menti partnereikkel. Alapítványi szakképző iskolájukkal és karitatív ténykedésükkel is a közösséget szolgálják – fűzte hozzá.

A Don Orione Jótékonysági Alapítvány mellett a konzorcium tagja még a Bihar Megyei Munkaerő Elosztó Ügynökség (Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bihor), a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány is.

A projekt keretében a partnerek egy hálózatot alakítanak ki, amely segítségével elérhetővé válnak a két országban működő, pályaválasztáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat, és amit a Bihar, illetve Békés megyei fiatalok, álláskeresők, pályamódosítás előtt igénybe vehetnek. A Don Orione Jótékonysági Alapítvány karriertanácsadói szolgáltatást indít, valamint képzéseket fejleszt. A Bihar Megyei Munkaerő Elosztó Ügynökség pályaválasztási vásárral egybekötött állásbörzét szervez, és létrehoz egy mobil irodát. A Békés Megyei Kormányhivatal egy Pályaorientációs Tanácsadó és Módszertani Központot létesít, a határmenti térségben négy járási hivatal foglalkoztatási osztályán úgynevezett információs pontokat alakít ki és egy mobil tanácsadó irodaként működő kisbuszt szerez be. Ezen túlmenően egy háromnyelvű (magyar-angol-román) honlapot hoznak létre a hozzá tartozó mobil applikációval. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a pályaorientációra, a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a vállalkozóvá válás ösztönzésére fókuszál.

(Békés Megyei Kormányhivatal)