Békés megye felemelkedésének kulcsa az agráriumban rejlik, ezért is rendkívül fontos, hogy a Gyomaendrődi járásba is házhoz hozza a kormányhivatal a gazdatársadalomnak az állategészségügyi, földhivatali, agrárügyi, növényvédelmi aktualitásokat – hangsúlyozta köszöntőjében a házigazda tisztét ellátó dr. Pacsika György, a Gyomaendrődi Járási Hivatal vezetője.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kezdeményezésére februárban Békésen debütált a havonta más járásba érkező agrárügyi tematikus fórumsorozat – mondta el Magyarné dr. Knap Diána. A Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály vezetője közölte: márciusban Szeghalmon, áprilisban Orosházán, csütörtökön pedig a Gyomaendrődi járásban invitálta a gazdatársadalmat a fórumra a kormányhivatal. Júniusban a Mezőkovácsházai járásban tájékoztatjuk az agrárium szereplőit az aktualitásokról – tette hozzá.

A Gyomaendrődi Járási Hivatal dísztermében megtartott rendezvényen dr. Nagy Erzsébet az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály munkatársa az állategészségügyi aktualitások témakörében azt ismertette, hogy az állattartó telepekkel és takarmánnyal foglalkozó vállalkozók milyen feltételekkel vehetők nyilvántartásba.

Idén január 11-étől több ponton változott a földforgalmi törvény – erről már dr. Sóvári Tibor beszélt. A Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály osztályvezetője elmondta: ebből kifolyólag már nem lehet feles bérlet, valamint részesművelés jogcímén új földhasználati szerződést kötni, a meglévők pedig a szerződések lejártakor, de legkésőbb tíz év múlva (2028. december 31-én) a törvény erejénél fogva megszűnnek. Fontos az is, hogy a törvény hatálybalépésekor fennálló ilyen szerződéseket már nem lehet meghosszabbítani - mondta. Így a jövőben a föld használatát csak haszonbérlet, szívességi földhasználat és rekreációs célú földhasználat jogcímén lehet átengedni – tette hozzá dr. Sóvári Tibor. Módosult a helyben lakó szomszéd fogalmának meghatározása is: a helyben lakó szomszéd ranghelyén élhet az előhaszonbérleti jogával az is, aki ugyan a szomszéd településen lakik és a földje a településhatár másik oldalán van, de az egyébként természetben szomszédos a szerződésben megjelölt ingatlannal – zárta előadását az osztályvezető.

Az agrár-kárenyhítési és vis maior bejelentésével kapcsolatos tudnivalókról Tóth János főosztályvezető, a növényvédelmi aktualitásokról dr. Bacsa Zoltán osztályvezető tartott előadást. Az agrártámogatásokkal kapcsolatos információkról Magyarné dr. Knap Diána főosztályvezető tájékoztatta a résztvevőket.

(Békés Megyei Kormányhivatal)