Együttműködési megállapodás jött létre a Békés Megyei Kormányhivatal és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetség Békés Megyei Gazdakörök Szövetsége között. A megállapodást dr. Kulcsár László, a MAGOSZ megyei elnöke és dr. Takács Árpád kormánymegbízott írta alá 2017. november 23-án a Csabagyöngye Kulturális Központ Pataky termében.

Dr. Kulcsár László elmondta, hogy az aláírt megállapodás egy nagyszerű elismerése annak a teljesítménynek és annak a paradigmaváltásnak, amely a közigazgatásban is bekövetkezett.

Dr. Takács Árpád kiemelte, a Kormányhivatal a Békés Megyei Gazdakörök Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága között létrejött hármas szövetség Békés megye fejlődésében fontos szerepet tölt be és segíti az agrárium fejlődését. Az együttműködés aláírásával válik teljessé az a kormányhivatali szándék, amely a megye gazdálkodóinak támogatását, az agrárium teljes körű előmozdítását kiemelt célként kezeli – tette hozzá a kormánymegbízott.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke hangsúlyozta a megállapodás fontosságát, hiszen fontos lépésnek tartja a megyei gazdák érdekében a hatósági ügyek gyorsabbá és hatékonyabbá tételét.

A megállapodás célja, hogy a felek hozzájáruljanak a Békés megyei agrártársadalom megerősödéséhez, gazdálkodásuk és szakmai fejlődésük, valamint a zavartalan mezőgazdasági termelés folytatásával összefüggő feltételek megteremtésének, és az agrárium stabil működésének, további fejlődésének elősegítéséhez. A megállapodás további célja az agrártársadalom tájékoztatásának elősegítése az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból (EMGA) és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó vidékfejlesztési támogatások, továbbá a tagállami hatáskörben nyújtott mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatások jogszerű lehívásának maximalizálása. További célként tűzték ki az agrár- és az élelmiszeripari szektorban foglalkoztatottak számának növelését, a szektorban jelen lévő vállalkozásokkal történő kapcsolattartás elősegítését és az agrár- és vidékfejlesztési építési projektek sikeres megvalósításának elősegítését.

(Békés Megyei Kormányhivatal)