A Békés Megyei Kormányhivatal szervezésében az idei évben ötödik alkalommal került megrendezésre a Közfoglalkoztatási Kiállítás Békéscsabán.

A hagyományoknak megfelelően ez évben is interaktív módon ismerhették meg a látogatók a kiállítóhelyeken a seprűkötés, tésztakészítés, savanyítás, befőzés munkafolyamatait, amelyeket a megyében közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatott munkavállalók mutattak be. A rendezvény hagyományteremtő újdonsága, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal kiemelt figyelmet kíván fordítani a közfoglalkoztatásból a versenyszférába történő átmenet erősítésére is. A rendezvényt Dr. Hoffmann Imre Közfoglalkoztatási és Vízügyi helyettes államtitkár, Vantara Gyula országgyűlési képviselő és Dr. Takács Árpád a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott nyitotta meg.

Dr. Takács Árpád köszöntőjében kiemelte, a munkalapú társadalom stratégiája hosszútávú és tartós megoldásokat kínál, amelynek első lépcsőfokát a hátrányos helyzetű térségek esetében leginkább a közfoglalkoztatási programok jelenítik meg. A közfoglalkoztatási program tehát nem cél, hanem eszköz annak érdekében, hogy minél több embert vezessenek vissza a munka világába.

Vantara Gyula elmondta, hogy a közfoglalkoztatás rendszerét nem az elsődleges munkaerőpiaccal és nem a profitorientált tevékenységekkel kell összehasonlítani, hanem a rendszer korábbi önmagával. Látható és érzékelhető, hogy a Békés megyei települések vezetői mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a települések kihasználják azt a mozgásteret, amely a közfoglalkoztatási programmal lehetővé vált számukra. A települések által előállított értékek egyre nagyobb szerepet töltenek be a megye gazdaságában.

Dr. Hoffmann Imre megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatás egy átmeneti jellegű foglalkoztatási forma, amely munkaerő-piaci reintegráló eszközként kínál foglalkoztatási lehetőséget. A cél olyan közfoglalkozatási program megvalósítása, mely hasznos, értéket teremtő, folyamatos munkavégzést tesz lehetővé és Magyarország minden területén megvalósítható.

(Békés Megyei Kormányhivatal)