Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) augusztus első hetét a szoptatás világhetévé, augusztus 1-jét az anyatejes táplálás világnapjává nyilvánította. A Békés megyei védőnői hálózat több rendezvényt is szervez a témában.

Többek között a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban, Mezőberényben a művelődési házban, Gyulán a Vigadóban, illetve Gyomaendrődön és Szarvason szerveznek az anyatejes táplálást népszerűsítő rendezvényeket.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a csecsemő számára a szoptatás a legideálisabb táplálási mód. Az a legegészségesebb, ha a csecsemők féléves korukig csak anyatejet kapnak, emellett sem vízre, sem teára nincs szükség, mert az anyatej minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, amelyre a kicsinek szüksége van.

Az anyatej összetevői alkalmazkodnak a gyermek igényeihez, életkorához. Az első napokban termelődő előtej, a kolosztrum immunanyagokban olyan gazdag, hogy a csecsemő első oltásának is szokták nevezni. A WHO ajánlása szerint a szoptatás legalább kétéves korig javasolt, de ideális esetben addig folytatódik, amíg a kisbaba magától abba nem hagyja. Az anyatejes táplálás jelentősége abban is rejlik, hogy elmélyíti a szülő-gyermek kapcsolatot, és nagymértékben hozzájárul a kiegyensúlyozott pszichés fejlődéshez.

Az anyatejben ugyanis olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert, emellett a szoptatás az anyának is jót tesz, mert csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.

(Békés Megyei Kormányhivatal)