Békés város központjának méltó dísze az ünnepélyes keretek között átadott Békési Járási Hivatal új székhelyépülete.

A felújított ingatlan Békésen egykor Magyar Királyi Járásbíróságnak épült. Erre köszöntőjében dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott is utalt, amikor kiemelte, hogy az épületben mindig igazságszolgáltatás és jogi munka zajlott. Az új járási székhelyépület üzenete, hogy az elavult, merev és lassú bürokráciát nyitott, alkalmazkodó és reagáló képes közigazgatás váltotta fel – fogalmazott.

A Magyar Kormány a szolgáltató állam létrehozását tűzte ki célul, amely a polgárokért van, a polgárokat szolgálja. Ennek érdekében újult meg a járási hivatal épülete, és ennek érdekében nyílt meg másfél évvel ezelőtt a békési kormányablak, ahol az ügyintézések zöme zajlik – emelte ki ünnepi köszöntőjében Dankó Béla, országgyűlési képviselő.

Az átadó ünnepséget megtisztelő Dr. Kovács Zoltán, területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, hogy a fejlesztés, az épület újjá teremtése 250 milliós, hazai forrásból valósult meg. Kihangsúlyozta, hogy a kormányablakokban jelenleg már több mint 1500 típusú ügyet lehet intézni, ami kimagasló eredmény, hiszen 2011-ben ez még csak 30 ügytípus esetében teljesült.

A beruházásnak köszönhetően a Kossuth utca 4. szám alá költözött a korábban más ingatlanokban működő, hivatalhoz tartozó Földhivatali Osztály és a Hatósági és Gyámügyi Osztály. Így a korábbi négy épület helyett immáron két, kizárólag állami tulajdonban lévő ingatlant használ a járási hivatal.

A kevesebb használt ingatlan költségtakarékosabb, vezetési szempontból hatékonyabb működést tesz lehetővé. Emellett az ügyfél-kiszolgálási feladatok zöme a békési kormányablakba helyeződhetett át, erősítve az egyablakos ügyintézés megvalósítását. A Földhivatali Osztály ügyintézői is a kormányablak munkaállomásainál látják el ezentúl feladataikat, a kormányablak ügyfélfogadási idejéhez alkalmazkodva, amely jelentősen hosszabb, mint a korábban megszokott.

(Békés Megyei Kormányhivatal)