„Kulcsfelhasználók képzése az elektronikus anyakönyvi rendszer alkalmazásához” elnevezéssel rendezett szakmai napot kedden a Békés Megyei Kormányhivatal a megyei önkormányzatok polgármesteri hivatali anyakönyvvezetőinek.

A rendezvény résztvevőit dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója köszöntötte.

"Magyarországon a polgári anyakönyvezés több mint 120 éves múltra tekint vissza, de nem kell ilyen messzire tekintenünk, hiszen az elmúlt 10-20 év is érdemben változtatta meg az anyakönyvvezetést. Önök, e szakma képviselői maradandót alkotnak az utókor számára" – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Krizsán Anett, a kormányhivatal igazgatója.

A szakmai nap célja az anyakönyvvezetők munkájának segítése a megváltozott jogszabályok gyakorlati, egységes alkalmazása érdekében. A napirendi pontok között szerepelt – többek között - az új nemzetközi magánjogi törvény anyakönyvi igazgatási területen történő alkalmazásának időszerű kérdései, mivel megyénkben kiemelkedően magas a külföldi állampolgárok anyakönyvi eseményeinek száma.

Az eseményen került átadásra az „Anikó-díj”, melyet Hegedűs Béláné Bozsó Anikó hajdani békési anyakönyvvezető emléke előtt adózva ítélnek oda évente, a megye legjobb anyakönyvvezetőjének. 2017-ben elvégzett munkája alapján ezt a díjat Lénárt Anna, Battonya város és Hurguly Lászlóné Dombegyház nagyközség anyakönyvvezetője vehette át a szakmai napon. Az anyakönyvvezetők kiemelkedő szakmai munkájukkal, példamutató emberi és munkatársi magatartásukkal érdemelték ki az elismerést.

Dr. Varga Tímea, a Belügyminisztérium Személyi Nyilvántartási és Igazgatási Főosztály szakmai tanácsadója az új nemzetközi magánjogi törvény anyakönyvi igazgatási területen történő gyakorlati alkalmazásának kérdéseiről, illetve az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása az anyakönyvi eljárásokban témában tartott előadást.

Stübe Ferencné, a Békés Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály anyakönyvi szakfelügyelője az anyakönyvezési feladatok ellátásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet hatálybalépésével kapcsolatos legfontosabb változásokat tekintette át.

(Békés Megyei Kormányhivatal)