Békés megyében eddig egyetlen afrikai sertéspestis megbetegedést sem regisztráltak, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szerdán viszont afrikai sertéspestissel fertőzött, elhullott vaddisznót találtak – mondta el dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc felügyeletért felelős helyettes államtitkár, országos tisztifőállatorvos a CsabaGyöngye Kulturális Központban megrendezett sajtótájékoztatón pénteken. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága, a Békés Megyei Kormányhivatallal, illetve az MTA SZAB Állattenyésztési és Vadgazdálkodási Munkabizottságával karöltve rendezett telt házas tájékoztatót az afrikai sertéspestis betegségről az agrárium, illetve a vadgazdálkodás szereplőinek.

Békés megye köztudomásúan az ország egyik éléskamrája, az országos sertésállomány mintegy tíz százaléka megyénkből kerül ki. A gazdák, a sertésállomány, de az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos a  védekezés, a megelőzés, illetve a fokozott biztonság biztosítása. Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, de a házi sertésállományra igen, tehát jobb félni, mint megijedni – adta meg a sajtótájékoztató alaphangját dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke.

A szakember ugyanakkor örömteli aktualitásokról is beszámolt. Mint ismeretes május 15-én járt le az egységes kérelmek szankciómentes benyújtási határideje, s ezen időpontig a Békés megyei gazdák 440 ezer hektárra érvényesítették igényeiket. Ezzel Békés megye dobogós, országosan második helyezett. Mintegy 10 ezer kérelem szakszerű benyújtásában – a falugazdász hálózat hathatós segítségnyújtásával – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is közreműködött. A megyében összesen 14 ezer 468 kérelem érkezett be a megadott időpontig – tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit dr. Kulcsár László.

Dr. Bognár Lajos országos tisztifőállatorvos tájékoztatójában a járványvédelmi előírások betartásának, betartatásának fontosságára hívta fel a figyelmet a házi sertésállomány megvédése érdekében. Ugyanakkor elmondta, hogy szerdán az ukrán határtól egy kilométerre, a Vásárosnaményi Járásban fekvő Tiszakerecseny külterületén találtak egy – mint azóta bebizonyosodott – afrikai sertéspestissel fertőzött, elhullott vaddisznó tetemet. Így ott is csakúgy, mint korábban Heves megyében fertőzött területet, illetve különösen ellenőrzött területet alakítottak ki.

A Békés Megyei Kormányhivatal kiemelt szakterülete az agrárium és azon belül is az állategészségügy, a járványvédelem. Ez az állattenyészők, illetve a fogyasztók érdekében egyaránt fontos. Évek óta tartó tendencia, hogy csökken az állattartók száma, mely megyénkre is igaz, így ezt kiemelt ágazatként kell kezeljük. Egy betegség, esetleg állategészségügyi járvány súlyos gazdasági következményekkel járhat üzemi, és nemzetgazdasági szinten is. A fogyasztók érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy egészséges élelmiszerek kerüljenek a Békés megyei családok asztalára.

Április első hetében az Agrárügyi Témahét Program keretében többek között a betegségről, a bejelentési kötelezettségről, és az állami kártalanítás rendjéről a megyében öt helyszínen tartottunk előadást az érdeklődők részére. Még ugyancsak áprilisban az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetével és a Békés Megyei Vadászszövetséggel közösen vadgazdálkodási fórumot rendeztünk, amelynek keretében a betegségről tartottunk képzést a vadászatra jogosultaknak – nyomatékosította dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Az MTA SZAB Állattenyésztési és Vadgazdálkodási Munkabizottsága Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyében tevékenykedik. Javaslatokkal, felvetésekkel segíti a afrikai sertéspestis helyzet kezelését – hangsúlyozta a szervezet képviseletében megjelent Privóczki Zoltán István tudományos szakértő.

Dr. Bognár Lajos országos tisztifőállatorvos újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: nagyon nehéz megbecsülni az afrikai sertéspestis által okozott nemzetgazdasági esetleges bevétel kiesés nagyságát. Annyi tény, hogy a magyar sertéshús termelés 15-20 százaléka megy harmadik országba. A szakember azt is elmondta, hogy a kormány nem hagyja magára az afrikai sertéspestis miatt esetlegesen nehéz helyzetbe kerülő gazdálkodókat. Munkahelymegőrző, illetve úgynevezett de minimis támogatásokkal segíti a gazdákat, de az EU szakbizottságával is tárgyalnak a további kárenyhítési lehetőségekről.

A sajtótájékoztatót követő szakmai tanácskozáson dr. Bognár Lajos országos tisztifőállatorvos ,,Hazai és nemzetközi helyzetjelentés az ASP kitörésekkel és a betegség terjedésével kapcsolatban2 címmel, dr. Bakos Pál Békés megyei főállatorvos ,,Az afrikai sertéspestis járványtana, megelőzésének lehetőségei” elnevezéssel tartott előadást. Valler Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal vadászati szakügyintézője: ,,A Békés megyei vaddisznó populáció kitettsége” témában, Privóczki Zoltán István tudományos szakértő ,,Sertés támogatások a Vidékfejlesztési Programban”, míg dr. Lövei Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár-és vidékfejlesztést Támogató Főosztály osztályvezetője a ,,Vis maior helyzetek és sertés állatjóléti támogatások” címmel tartott előadást.

(Békés Megyei Kormányhivatal)