Békés megyei üzletemberek és a Thaiföldi Királyság nagykövetsége munkatársainak találkozójára került sor a közelmúltban a Békés Megyei Kormányhivatalban. A thaiföldi delegációt őexcellenciája Sompong Sanguanbun nagykövet vezette, akit hivatalában fogadott Erdős Norbert kormánymegbízott.

A Békéscsabai Evangélikus Gimnázium évek óta formálódó thaiföldi diákkapcsolatának legújabb fejleményeként Erdős Norbert országgyűlési képviselő, kormánymegbízott meghívására Békéscsabára látogatott a Thaiföldi Királyság budapesti nagykövetségének delegációja, amelyet Sompong Sanguanbun úr, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet vezetett. A delegáció tagja volt Chutarat Nakaton asszony, a Thaiföldi Királyság Kereskedelmi Minisztériumának minisztertanácsosa, valamint Pruthipong Poonthrigobol, első titkár, gazdasági és kulturális attasé. A thaiföldi delegációt hivatalában fogadta Erdős Norbert országgyűlési képviselő, kormánymegbízott. A megbeszélések a bemutatkozáson túl kiterjedtek a kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködés lehetőségeinek áttekintésére. Erdős Norbert hangsúlyozta, hogy agrármegye lévén, Békés megye szívesen vállalna szerepet a thaiföldi mezőgazdaság fejlesztésében, a rizstermesztést és a halászati gazdasági fejlesztést is beleértve. Az üzleti együttműködés törvényi szabályozásának feltárását követően várhatóan további lehetőség lesz Békés megyei vállalkozók számára, hogy helyben főzött pálinkáikkal megjelenjenek a thaiföldi piacon. Sanguanbun nagykövet hangsúlyozta az együttműködésre való nyitottságát, aláhúzta a turizmusban rejlő lehetőségeket és kérte vendéglátóit, hogy minél több magyarországi turistát ösztönözzenek thaiföldi nyaralásra.
Számos Békés megyei vállalkozó tisztelte meg érdeklődésével a thaiföldi-Békés megyei üzletember találkozót, amelyen Erdős Norbert bemutatta a Békés megyei üzleti lehetőségeket, míg a thaiföldi delegáció képet adott a Thaiföldi Királyság gazdasági, üzleti életéről.  A találkozón elhangzott javaslatok nyomán felvetődött egy thai masszázs technika és hagyományos thai gyógyító tevékenység oktatásával foglalkozó képző központ Békéscsabán való létesítésének gondolata. A képző centrumhoz Thaiföldről érkeznének képző oktatók, akik átadnák tudásukat a magyar szakembereknek.  A képző központ idő jártával akár egész Közép-Európára kiterjeszthetné tevékenységét, mert úgy tűnik, a thai masszázsra és a hagyományos thai gyógymódokra hazánkban is növekvő vásárlói igény mutatkozik.
Az üzletember találkozót követően Erdős Norbert köszöntőjével és Sompong Sanguanbun nagykövet megnyitó beszédével sor került a thaiföldi Amnat Chaeron Iskola és a békéscsabai Evangélikus Gimnázium diákjai rajzkiállításának ünnepélyes megnyitójára. Az Amnat Chaeron Iskola és az Evangélikus Gimnázium diákjai között évek óta tartanak a baráti kapcsolatok.
Békéscsabára tett látogatásának utolsó programjaként Sanguanbun nagykövet felavatta és átadta rendeltetésének a Lilavadi thai masszázs stúdiót, amelyet Thaifölddel évek óta szoros kapcsolatot ápoló békéscsabai vállalkozók üzemeltetnek.
Erdős Norbert kormánymegbízott és Sompong Sanguanbun nagykövet a sajtónak egyaránt úgy nyilatkozott, hogy a jövő számára hasznosnak és ígéretesnek tartották a bemutatkozó találkozót.

(Békés Megyei Kormányhivatal)