Egy újabb, Békés megyéből útjára indított mintaprogram, ezúttal a ,,A JÖVŐ BIZTONSÁGA – társadalombiztosítás és öngondoskodás” elnevezésű hódíthatja meg az ország középiskoláit a közeljövőben. A társadalombiztosítás, foglalkoztatás, külföldi munkavállalás, illetve öngondoskodás témáját körüljáró két részes film elkészültéről a Békés Megyei Kormányhivatal épületében tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Dávid Ferenc, a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztálya elnöke, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetője dolgozta ki ,,A JÖVŐ BIZTONSÁGA” programot.

A program célja a társadalombiztosítás, valamint az öngondoskodás szerepének, jelentőségének széles körű megismertetése a középiskolás fiatalokkal, ugyanakkor a program nemcsak a jövő nemzedékének szól, a szülők, felnőttek számára is hasznos információkat nyújt. „A JÖVŐ BIZTONSÁGA” egy olyan program, amely a társadalom valamennyi tagját érintő kérdésekre hívja fel a figyelmet és nyújt segítséget, iránymutatást a könnyebb eligazodáshoz. Nagyon fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk a társadalombiztosítással kapcsolatos alapkérdésekkel, tudjuk azt, hogy mire fordítják befizetett járulékainkat, milyen ellátásokra számíthatunk betegség, vagy időskor elérése esetén, mi a következménye a nemkívánatos „feketemunkának”, illetve hogyan segíti és ösztönzi az állam az öngondoskodást.

"2018 az agrár-vidékfejlesztés, illetve a családok éve. Éppen ezért az egyik fő feladat az elvándorlás mérséklése, s ennek egyik igen hatékony eszköze lehet az öngondoskodás erősítése. A Kormányhivatal ehhez segítő kezet nyújt." – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

A pénzügyi kultúra továbbfejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, s gratulált a Békés megyei kezdeményezéshez dr. Bense Richárd, a Magyar Nemzeti Bank Biztosítás-, pénztár- és közvetítők felügyeleti Igazgatóság Pénztárak és közvetítők felügyeleti főosztály vezetője is.

„A JÖVŐ BIZTONSÁGA” TB Oktatási Mintaprogram újszerű kezdeményezésként szakított a hagyományokkal, a 7.tv 2017-2018. évben interaktív, rendhagyó osztályfőnöki órákról készítette el „A JÖVŐ BIZTONSÁGA – Társadalombiztosítás és Öngondoskodás” című filmet.

Dávid Ferenc azt is kifejtette, hogy a filmben megszólal mások mellett dr. Windisch László a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, dr. Mészáros József a magyar Államkincstár elnöke, dr. Szeleczki Zsuzsanna, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyettes államtitkára, de a Magna Cum Laude zenekar, Skaliczki László és Triffa Ágnes is.

A sajtótájékoztató záróakkordjaként Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Médiacentrum Kft. ügyvezetője a békéscsabai, valamint a gyulai tankerület, illetve a megyeszékhelyi és a gyulai szakképzési centrum megjelent képviselőjének átadta ,,A JÖVŐ BIZTONSÁGA” című film egy másolatát.

(Békés Megyei Kormányhivatal)