A Békés Megyei Kormányhivatal és a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság közös szervezésében rendezték meg a Vetőmag tájékoztatót és fórumot a vetőmag-minősítés 140. évfordulója alkalmából 2018. április 11-én a Kormányhivatal nagytermében.

A rendezvény célja a vetőmag-termesztéssel, feldolgozással vagy forgalmazással foglalkozó partnerek tájékoztatása.

A rendezvény résztvevőit dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte. Köszöntőjében hangsúlyozta, Békés megye kiváló vetőmagtermelő terültnek minősül. Hozzátette, a vetőmag-előállítás tekintetében a régió kiemelkedő szerepét mutatja, hogy az elmúlt 5 év átlagát tekintve az országos vetőmagelőállító terület 24-27%-a található a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala illetékességi területe alá tartozó 3 megyében. A főigazgató köszöntőjében kitért Tessedik Sámuel, Maros László és Mokry Sámuel munkásságára.

A köszöntő után a megjelentek megismerhették a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának működését dr. Marosvölgyi Emese hivatalvezető előadásában.

A hivatal bemutatását követően Lukács József, a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság elnökhelyettes-igazgatója tartotta meg előadását. Előadásában kitért az évfordulós rendezvény céljára, amely magába foglalja többek között a hatósági és szakigazgatási tevékenységek, valamint a jogszabályi háttér bemutatását, az intézményi rendszerben bekövetkezett változások ismertetését és az állami szerepvállalás mértékének és jelentőségének bemutatását.

Az elnökhelyettes-igazgató előadása után az érdeklődők több előadásban hallgathatták meg a Békés Megyei Kormányhivatal és a NÉBIH munkatársainak tájékoztatását.

(Békés Megyei Kormányhivatal)