Dr. Horváth Zoltán, Baranya megye kormánymegbízottja

Tisztelettel köszöntöm a Baranya Megyei Kormányhivatal honlapján!

A Baranya Megyei Kormányhivatal nevében tisztelettel köszöntök mindenkit, aki a megyei kormányhivatal honlapjára látogat. Célunk, hogy egyfelől információkat adjunk a kormányhivatal munkájáról, másfelől segítsük, eligazítsuk Önöket. Azt szeretnénk, hogy akinek hivatalos dolga akad, az összegyűjtött és itt közreadott információk alapján pontosan tudja, problémájával melyik hivatalban, kormányablakban, okmányirodában, melyik településen kap gyors, mindenre kiterjedő, segítőkész választ, vagyis hol tudja a lehető legkevesebb várakozással és adminisztrációval elintézni ügyét. 

Magyarországon immár negyedik esztendeje zajlik a közigazgatás átszervezése. A Jó Állam közigazgatási-fejlesztési terv alapján olyan gyökeres változások indultak el, amelyek eredményeképp teljesen átalakul és szervezetében egyszerűsödik az államigazgatás, valamint az önkormányzati igazgatás is.

2011. január 1-én létrejöttek a megyei kormányhivatalok, így a Baranya Megyei Kormányhivatal is. Kialakítása során számos olyan szervezetet integrált, amelyek munkája a lakosság mindennapi ügyeit érinti.

A járások kialakítására 2013. január 1-vel került sor. Baranyában tíz járás és járási hivatal jött létre. Ezzel a lépéssel még közelebb kerültünk az állampolgárokhoz, Önökhöz. A járási hivatalok megszervezték az ügysegédi rendszert is, amelynek lényege, hogy a munkatársak meghatározott időben a településeken várják az ügyfeleket, így a polgároknak ügyeik intézése érdekében nem kell a járásszékhelyre utazniuk, hanem azokat lakóhelyükön elindíthatják vagy elintézhetik.

Legfőbb törekvésünk, hogy közigazgatás a réginél szakmailag hatékonyabban, költségtakarékosabban és az ügyfelek megelégedésére működjön. Ezt szolgálják a kormányablakok. A kormányablakok létrejöttével, az új szemléletnek megfelelően a középpontba az állampolgár került. Az „egyablakos” ügyintézéssel a hozzánk fordulóknak nem kell hivatalról hivatalra járniuk, mert egy helyen többféle államigazgatási ügy intézése is lehetséges.

Baranya megyében jelenleg Pécsett, Mohácson és Siklóson működik kormányablak, Számuk a jövőben emelkedni fog és növekszik a kormányablakokban intézhető ügykörök fajtája is.  

Az új típusú kormányablakok kialakításánál fontos szempont, hogy az ügyfelek mindegyike egyenlő eséllyel férhessen szolgáltatásaikhoz. Így a fogyatékossággal élők, az időskorúak, továbbá a kisgyermekkel érkezők életminőségének javítása, a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása alapvető elvárás.

Legfontosabb számunkra, hogy a kormányablakokban segítséget kérő ügyfeleink elégedetten távozzanak tőlünk. Ez azt jelenti, hogy ügyüket számukra megnyugtatóan sikerült elintézniük és a jövőben is bizalommal fordulnak hozzánk.

Fontosnak tartjuk, hogy a kormányablakokban elérhető szolgáltatások köre tovább bővüljön, hiszen vannak olyan ügyek, amelyeket jelenleg még nem lehet a kormányablakokban elintézni. Fontos fejlesztések és beruházások zajlanak, hogy a szolgáltatások minél több helyen, minél szélesebb körben elérhetők legyenek. A közelmúltban tehát már érdemi és érzékelhető változások történtek, ám várható a szolgáltatások további bővülése, komfortosabbá tétele.


Dr. Horváth Zoltán
kormánymegbízott


Személyi adatok:

Született: Mohácson, 1974. április 30.
Családi állapota: nős, két gyermek édesapja

Tanulmányok, végzettség:

Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola – pedagógia szakos nevelőtanár

Pécsi Tudományegyetem – vállalkozásmenedzser

Pázmány Péter Katolikus Egyetem – szociális menedzser

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar – egészségügyi menedzser

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar – mester fokozat és okleveles egészségügyi szociális munkás

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Doktori Iskolája – PhD fokozat

Pályafutás:

2004-től - a Foecus-Car Szociális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője

2006-2011 – a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke

2010-től – Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar – óraadó tanár

2011- a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke

2012-től - a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Dél-dunántúli területi igazgatója

2012-2014 – országgyűlési képviselő

2014-től – a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője (kormánymegbízott)