Képzési kiállítást tartott a Baranya Megyei Kormányhivatal a „Találjuk ki Baranyát! – Építés hete” elnevezésű rendezvénysorozatának zárásaként, egybekötve a fiatalok műszaki szakirányú pályaválasztását segítő szakmai konferenciával.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán május 23-án tartott rendezvény célja egyrészt az volt, hogy összehozzák az építési szakterület azon szereplőit, akik együtt gondolkodva hozzá tudnak járulni a gazdaságfejlesztéshez, a foglalkoztatásbővítéshez, másrészt, hogy vonzó jövőképet, karrierlehetőséget mutassanak azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a műszaki pálya iránt. A kormányhivatal foglalkoztatási szakemberei a kiállítók kiválasztásánál ezúttal kifejezetten az építőiparra, a műszaki orientációra figyeltek. A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból megvalósított rendezvényen 15 standdal, nyitott műhelyekkel, szakmai előadásokkal várták a látogatókat.

A megye számos részéről érkező fiatalok a legtöbb kiállítónál nemcsak hasznos információt szerezhettek a munkavállalókra vonatkozó elvárásokkal kapcsolatban, hanem ki is próbálhatták a cégek által hozott eszközöket. A kiállításra látogató diákok összetétele azt mutatta, hogy a műszaki pálya – az előítéletekkel ellentétben – nemcsak a fiúkat érdekli, ugyanis a rendezvényen körülbelül azonos arányban voltak jelen mindkét nem képviselői.

A képzési kiállítással párhuzamosan zajló szakmai konferencia előadói az építészethez, építőipari fejlesztésekhez kapcsolódó újszerű technikákat, innovatív megoldásokat mutatták meg a közönségnek. Az előadássorozatot dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott nyitotta meg. Mint elmondta, fontos volt számára, hogy az Építés hete rendezvénysorozat keretében kiemelt figyelmet kapjon a megújuló szakképzési rendszer, a pályaorientáció, valamint – Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár előadásának köszönhetően – átfogó képet adjanak a jelenlévő vállalkozások képviselőinek a paksi beruházás kapcsán Baranyában megnyíló lehetőségekről.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)