Megyénkben az elmúlt napokban végigsöpört vihar és jégeső a mezőgazdaságban jelentős károkat okozott. A Baranya Megyei Kormányhivatal szeretné felhívni a termelők figyelmét a káresemény bejelentésének módjával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra.

A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény, és a végrehajtásáról rendelkező 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet alapján, az állam mezőgazdasági időjárási kockázatokat kezelő rendszert működtet. A kockázatkezelési rendszer működtetése érdekében létrehozott állami kárenyhítési alapba a mezőgazdasági termelők évente kárenyhítési hozzájárulást fizetnek, és egyúttal jogosultak a kárenyhítési alapból kárenyhítési juttatást igénybe venni. A kárenyhítési alapba azonban nem csak a gazdák fizetnek be. Az állam a gazdák befizetéseihez ugyanakkora összeget hozzátesz, azaz megduplázza a kárenyhítésre fordítható összeget.

A 2015-ös kárenyhítési évtől a termelők – a papír alapú kárbejelentés helyett – elektronikusan jelenthetik be a káreseményeket, ennek köszönhetően egyszerűsödött az ügyintézés.

A kormányhivatalhoz írásban (e-mailben) vagy szóban nem szükséges bejelenteni a kárt. Fontos, hogy az ilyen módon a kormányhivatalhoz küldött bejelentés önmagában nem elegendő. A bejelentést a mezőgazdasági kárenyhítési rendszer elektronikus káreseménybejelentő felületén, a Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési portálján az e-ügyintézés menüpontja alatt (www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes) lehet megtenni. Ebben a szaktanácsadók és a falugazdászok segítséget nyújtanak.

Vihar és jégeső esetén a káreseményt a bekövetkezését követő 15 napon belül kell bejelenteni az előzőek szerint.

A várható hozamcsökkenés mértékét, a kárt szenvedett terület szerint illetékes kormányhivatal, megyénkben a BAMKH Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Földművelésügyi Osztály igazolja.

A kárt szenvedett mezőgazdasági termelők kérdéseikkel munkatársainkhoz fordulhatnak a
[[[zcmrfDJArIniWPQS7TGQywmNcGVjcy5mb2xkbXV2ZWxlc3VneUBiYXJhbnlhLmdvdi5odQ==]]] e-mail címen vagy a (72) 795 009-es telefonszámon.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)