A Baranya Megyei Kormányhivatal által meghirdetett – országosan egyedülálló – Önindító 2018 nevű program 2019. november 30-án zárul. Ez alkalomból kiadványbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón ismertették az eredményeket, illetve a folytatással kapcsolatos terveket.

Az eseményen bemutatkoztak a program résztvevői is, akik megosztották a képzéssel, a támogatással, illetve az ennek köszönhetően elindult vállalkozásukkal kapcsolatos tapasztalataikat.

Közel egy évtizeddel ezelőtt az Európa Kulturális Főváros cím elnyerésével, illetve a címhez kapcsolódó programok és beruházások segítségével Pécs megmutathatta, hogy ebben a térségben jelentős számú kreatív szakember él, akiknek a tudására, munkájára, ötleteire hosszú távon is érdemes alapozni. E felismerésnek köszönhetően indult el – több szervezet összefogásával, együttműködésével – 2013-ban az a munkaerőpiaci program, mely elsősorban a kreatív szakemberek számára nyújtott támogatást, az ő vállalkozóvá válásukat segítette.

A november 28-ai rendezvényen dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott kiemelte: az első Önindító program sikerei után nem volt kérdéses, hogy ezt a kezdeményezést a program forrását biztosító Baranya Megyei Kormányhivatal a jövőben is támogatni fogja. Mint elmondta, az azóta eltelt időszakban a program többször is megújult, az évek során szerzett tapasztalatokat felhasználva, a munkaerőpiac változásaihoz alkalmazkodva többször frissítették az eredeti koncepciót. Ma már nemcsak a kreatív ipar, hanem a turizmus, a kultúra, a művészet és más fontos ágazatok területén is segítjük mindazokat, akik alkotó tevékenységükkel színesítik a város, a megye életét, ezáltal fontos hatást gyakorolnak a térség kulturális és gazdasági környezetére egyaránt – tette hozzá.

Dr. Tigelmann Éva főosztályvezető arról adott tájékoztatást, hogy a most záruló program mind a 12 résztvevője sikeresen teljesítette a Pécsi Tudományegyetem oktatóinak közreműködésével megvalósított vállalkozói képzést. A felkészítést követően nyolc fő részesült a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból 2 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban, amelyet az induló vállalkozáshoz kapcsolódó beruházásra fordíthattak, és további két fő kezdte meg a vállalkozói tevékenységét a kormányhivatal által biztosított hat havi bértámogatás igénybe vételével - közölte.

Az Önindító 2018 résztvevői közül Fellegvári András cipőkészítő beszélt arról, mit jelentett számára a kormányhivatal által meghirdetett pályázati lehetőség. Mint elmondta, a fővárosból diplomás emberként tért vissza Pécsre azért, hogy itt valósíthassa meg álmát, itt nyithasson egy különleges, egyedi, kézműves cipők készítésével foglalkozó kis üzletet. A nagynevű, nemzetközileg is elismert műhelyekben töltött inas évek után a kormányhivatal által meghirdetett Önindító 2018 teremtette meg számára azt a lehetőséget, hogy megszerezze a saját vállalkozás indításához szükséges – pénzügyi, adózási, üzletvezetési, kommunikációs és marketing – ismereteket, valamint beszerezze a minőségi munkához szükséges eszközöket, hiányzó szerszámokat.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)