A Baranya Megyei Kormányhivatal közel 200 millió forintot fordíthat mikrobiológiai laboratóriumának fejlesztésére. Az európai uniós forrásból megvalósuló kormányhivatali projekt keretében korszerű, automatizált labordiagnosztikai eszközöket szereznek be, melyeknek köszönhetően gyorsabb és pontosabb vizsgálatokat végezhetnek a szakemberek.

 

A Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Laboratóriumi Osztályán lévő mikrobiológiai laboratórium három – Baranya, Tolna, Somogy – megyére terjedő ellátási területén végez hatósági és járványügyi, valamint diagnosztikus mikrobiológiai vizsgálatokat. Mint azt Müllerné dr. Juhos Bernadett főigazgató elmondta, az utoljára 2005-ben fejlesztett laboratóriumi műszerpark megújításával – és az ezáltal lehetővé váló XXI. századi vizsgálati módszerekkel – a Kormányhivatal is hozzá tud járulni ahhoz, hogy a dél-dunántúli régióban javuljon a betegellátás színvonala, elégedettebbek legyenek a betegek és hozzátartozóik.

 

A három megyés ellátási területről a laboratórium felé érkező diagnosztikus mikrobiológiai vizsgálati kérések száma évente meghaladja a száztízezret is. Az ezzel járó jelentős leterheltség mellett, a jelenlegi technikai és személyi feltételekkel átlagosan 48 óra telik el a lelet beérkezése és a vizsgálati eredmény kiküldése között. Ez az ún. leletátfordulási idő akár 12 órára is lecsökkenthető a laboratórium műszerpark modernizálásával, az új diagnosztikus automatarendszerek használatával.

 

Az EFOP-2.2.18-17-2017-00021 azonosítószámú „A Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály mikrobiológiai laboratóriumának fejlesztése” elnevezésű projekt keretében októberig összesen hatvanhat új eszköz beszerzése valósul meg.

– Az új műszerekkel a szakemberek a diagnosztikai feladatokat gyorsabban és az eddigieknél kisebb hibalehetőséggel tudják majd elvégezni. A gyorsabb, precízebb vizsgálati eredményeknek köszönhetően a kezelő orvos is pontosabb diagnózist állapíthat majd meg, és ezáltal hamarabb jut a beteg a megfelelő terápiás ellátáshoz – hangsúlyozta Ungváriné dr. Kisvári Katalin, a projekt vezetője.

 

A 199,45 millió forintból megvalósuló laborfejlesztésnek köszönhetően a térségben közel 1 millió fő részesülhet jobb egészségügyi szolgáltatásban. Az eszközök beszerzése folyamatban van, 2018. október közepétől azonban már a megújult mikrobiológiai laboratórium szolgálja ki a dél-dunántúli régióban élőket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Baranya Megyei Kormányhivatal)