Az épített környezet egy korszak lenyomata, ezért nagy a felelősségünk a kulturális értékek megmentése, új funkciókkal megtöltése során, illetve abban, hogy "mit és hogyan építünk" - hangoztatta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hétfőn Pécsen.

Tuzson Bence a Baranya Megyei Kormányhivatal által szervezett Találjuk ki Baranyát! - Építés hete című rendezvénysorozat keretében tartott négynapos programhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón azt mondta, nagy mértékben meghatározza az épített örökséghez való viszony azt, hogy a 21. század emberéről a következő generációk mit gondolnak majd.

Éppen ezért álláspontja szerint nagy jelentősége van annak, hogy "mit és hogyan építünk", s ha "hozzányúlunk kulturális emlékeinkhez", akkor azt "milyen módon tesszük".

Fotó: Ligeti Edina

Kiemelte: az épített örökség nem pusztán falakat jelent, azt élettel kell megtölteni, hiszen a jövő Magyarországán ezeknek az épületeknek ugyanolyan jelentőséggel kell bírniuk, mint amilyen jelentőségük a múltban volt.

Feladatunk, hogy az épített környezeten keresztül is képesek legyünk átadni a múlt örökségeit a jelen és a jövő magyarsága számára, hogy ők is képesek legyenek a saját kultúrájukat megteremteni - hangoztatta a politikus.

Fotó: Ligeti Edina

100 milliárdos fejlesztések Baranyában

Pécsről és Baranyáról szólva az államtitkár úgy fogalmazott: a kormány támogatja a várost és a megyét abban, hogy az élhető Magyarország egyik legélhetőbb helyévé váljon. Kitért arra, hogy csak a Modern városok program keretében 100 milliárd forintos fejlesztések valósulnak meg Baranyában, s ezen belül csak a Pécsi Tudományegyetem 24 milliárd forintnál több forrásból végezhet beruházásokat.

Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője azt mondta, a rendezvénysorozat célja, hogy bemutassák azokat az épített értékeket, fejlesztéseket - a többi közt az oktatás, a kultúrafejlesztés, a közlekedés területén -, amelyek az elmúlt évtizedben jöttek létre, továbbá amelyek megvalósítása még hátravan. Szerinte ezek nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy 2030-ra a térség Európa legélhetőbbjei közé tartozzon, s Magyarország a legélhetőbb államok egyikévé váljon.

Fotó: Ligeti Edina

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról szólt: bár Baranya kulturális öröksége páratlan értéket képvisel Magyarországon, a kormány részéről intenzív beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a gazdaságfejlesztés és -ösztönzés tekintetében is előrébb kerüljön a megye.

A rendezvénysorozat négy napja alatt több mint harminc előadás hangzik el hétfőtől csütörtökig, a Pécsi Tudományegyetem, a Pécsi Egyházmegye, a Dél-dunántúli Építészkamara részéről, emellett gazdasági társaságok, önkormányzatok képviselői és a kormányhivatal építésügyi szakemberei szólalnak fel.

(MTI, kormanyhivatal.hu)