A Kormányhivatal Közösségi Foglalkoztatója adott otthont 2019. április 15. és 17. között a „Szakemberek készségfejlesztése a veszélyeztetett gyerekek jogainak érvényesítése érdekében”című képzésnek.

A program során a résztvevők olyan ismereteket és készségeket sajátíthattak el, melyek aktívan hozzájárulnak a gyermeki jogok védelméhez, a büntetőeljárás, valamint a gyermekvédelmi eljárás során a gyermekek jogainak érvényesüléséhez. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által minősített képzés résztvevői a Kormányhivatal pártfogó felügyelői és gyámügyi szakemberei, valamint az Esztergár Lajos Család- és Gyerekjóléti Szolgálat és Központ munkatársai voltak.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia a társadalmi bűnmegelőzés prioritásaként kezeli a prevenciót, a bűnalkalmak számának csökkentését, kiemelve, hogy minél fiatalabb korban történik a bűncselekmény elkövetése, annál nagyobb a bűnismétlés és a bűnözői életmód kialakulásának a veszélye. A probléma hatékony kezelését hivatott szolgálni a Baranya Megyei Kormányhivatal munkatársai által kidolgozott szakmai program keretében létrehozott Közösségi Foglalkoztató.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által egyedi támogatásban részesített fejlesztési program egyszerre koncentrál a pártfogó felügyelők, a bűnmegelőzési és gyermekvédelmi szakemberek képzésére, valamint a pártfogó felügyelet és megelőző pártfogás hatálya alatt álló fiatalkorú, illetve fiatal felnőtt elkövetők számára szervezett - viselkedéskorrekciós, agresszióhelyettesítő, valamint szociális készségfejlesztő – csoportos foglalkozások magas szakmai színvonalú megvalósítására.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)