A meteorológiai szolgálatok a napokban Baranya megye területére is jelentős lehűlést, esetenként fagyot prognosztizálnak. A tavaszi vetések érzékenyek a fagyra: a már kikelt állomány könnyen megsínyli a hideg időt.

Ha a szélsőséges időjárás látszólag nem is okoz komolyabb kárt, a növényt nagy stresszhatás érheti a fagy miatt. A gazdálkodók ilyenkor is tehetnek azért, hogy az általuk termesztett növények a lehető legkevésbé sérüljenek. A szakemberek a következőket javasolják:

· Ne alkalmazzunk gyomirtószeres kezelést közvetlenül a fagy előtti és a fagy utáni három napban!

· Ha azt tapasztaljuk, hogy a hideg után nehezen indul újra a növény fejlődése, használjunk kis adag – alacsony nitrogén- és magas káliumtartalmú – lombtrágyát!

· Ha a lehűlés nagy mennyiségű csapadékkal jár, és a talaj bekérgesedik, alkalmazzunk küllős kapát, vagy más módszerrel levegőztessük meg a talajt!

Mindenképpen érdemes figyelembe venni az alábbiakat is:

· A napraforgó melegigényes növény, de hidegtűrése a vegetációs időszak kezdetén sokkal kedvezőbb, mint más kapás növényeké.

· A kukorica hajtáscsúcsa a földfelszín alatt van a növény négy-hat leveles állapotáig, ezért előfordulhat, hogy a föld feletti rész elfagy, de a növény újrahajt, tovább fejlődik.

· A szója összességében melegigényes, de fejlődése kezdetén jobb a hidegtűrése, mint a kukoricának vagy a napraforgónak.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)