A honvédelem ügyének népszerűsítése, a hadsereg és a polgári lakosság kapcsolatának erősítése érdekében a Magyar Honvédség nagyszabású nyílt napot tartott Veszprémben. A rendezvényen írták alá szerződésüket az első önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalók is.

A veszprémi sportcsarnok előtt 2017. június 14-én speciális technikai eszközök, harcjárművek, valamint helikopterek „parkoltak”. Az arénában felállított standokon pedig a Magyar Honvédség feladatait, fegyvereit, hadi eszközeit ismerhették meg az érdeklődők, főként diákok. E rendezvény keretében írták alá szerződésüket az első önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalók is, köztük dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott, a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer a helyi közösségekre alapozva kínál lehetőséget azon felnőttek számára, akik a saját településükön, annak környezetében kívánnak önként a honvédelem ügyében tevékenykedni és érdeklődnek a katonai szolgálat, a kiképzés és felkészítés iránt. Baranya megye tíz járásában 2018-ban egy-egy területvédelmi század, ezekből megyei szinten egy ezred alakul. Ezek az egységek növelik a helyi közösségek védelmi képességét egy esetleges honvédelmi, katasztrófa- vagy válsághelyzet során.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)