További nyugdíjnövekedésre is számíthatnak az általános – valamennyi nyugdíjast érintő – nyugdíjemelés mellett azok, akik a nyugdíj mellett dolgoztak, dolgoznak. Ráadásul ezt – a korábbi évekkel ellentétben – idén már automatikusan fogják folyósítani számukra, azaz külön kérelmezniük sem kell.

A saját jogú nyugellátás mellett folytatott keresőtevékenység alapján szerezhető nyugdíjnövelés igénylésének a szabályai 2017. január 1-jétől megváltoztak. Ezentúl azok számára, akik nyugdíj mellett munkát végeznek, a nyugdíjnövelés megállapítása nem kérelemre történik, hanem hivatalból kerül rá sor. Ez az emelés azonban a legtöbb esetben nem valósul meg mindjárt az év elején. Attól függően, hogy valakinek a nyugdíja mellett milyen jövedelme keletkezett, illetve milyen jogviszonyban foglalkoztatták, különböző időpontig számíthat a megnövelt összeg folyósítására. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság több körben dolgozza fel az adatokat, hozza meg a határozatokat, de legkésőbb 2017. október végéig minden érintettnél gondoskodik a nyugdíjemelés végrehajtásáról.

Függetlenül attól, hogy mikor születik meg a határozat, a nyugdíjnövelés mindenkit a jövedelem megszerzését követő naptári év
január 1-jétől illet meg. A nyugdíjfolyósító szerv természetesen a visszamenőleges időre járó összeget is átutalja, méghozzá egy összegben.

Különösen jól járnak azok, akik a 2016. január 1-jét megelőző időszakban szerzett jövedelmük alapján eddig nem kérték a nyugdíjnövelést. Ők most automatikusan hozzájutnak az emelt összegű nyugdíjhoz. Ráadásul úgy, hogy a nekik pluszban járó összeget az időközi, általános – az infláció mértékéhez igazított – nyugdíjemelés még tovább növeli.

A fentiekről a Pécsi Járási Hivatal Adategyeztetési és Nyugdíjbiztosítási Osztálya részletes szakmai tájékoztatót készített, mely a kapcsolódó anyagok közül tölthető le.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)