Július 23-án kihirdették az idei évi felvételi ponthatárokat. Sok fiatal örülhetett annak, hogy szeptembertől felsőfokú oktatási intézményben folytathatja tanulmányait. Azoknak sem kell azonban elkeseredni, akik ezúttal kevés pontot gyűjtöttek, hiszen a kormányhivatal számukra is kínál képzési lehetőséget.

Az európai uniós forrásból megvalósuló GINOP-5.2.1-14-2015-00001 Ifjúsági Garancia projektbe azok a 15 és 25 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, akik jelenleg nem tanulnak és nem is dolgoznak, ugyanakkor céljuk, hogy minél rövidebb időt töltsenek munka vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerőpiacon történő elhelyezkedéshez. A szakképzetlen fiatalok esetében ez elsősorban azzal érhető el, ha visszatérhetnek a tanuláshoz, és új lehetőséget kapnak a gazdaság igényeihez igazodó szakképesítés megszerzésére.

A GINOP 5.2.1 programban a végzettség nélküli vagy nem versenyképes szakmával rendelkezők támogatott képzéseken vehetnek részt annak érdekében, hogy a gazdaság számára is értékes szaktudásra tegyenek szert. A program keretében indított tanfolyam díját a kormányhivatal biztosítja a programban résztvevőknek, akik emellett keresetpótló juttatásban is részesülnek.

A GINOP 5.2.1 program munkatársai a pécsi ponthúzó partin is jelen voltak

A fenti lehetőségről részletesebben a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain lévő ifjúsági tanácsadóktól kérhető tájékoztatás. Online jelentkezni a www.ifjusagigarancia.gov.hu címen elérhető honlapon lehet. További információk a program Facebook-oldalán is találhatók.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)